• Početna>
  • Vesti>

Vesić deci sa KIM: Beograd je vaša kuća, vi ste ovde domaćini

Grupa od 50 dece sa Kosova i Metohije, učesnika prvog multidisciplinarnog sportskog kampa “Sport stars”, obišla je danas Stari dvor gde su bili gosti čelnika Grada koji su im poručili da je Beograd njihova kuća i njihov glavni grad.

Mali sportisti iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka, Leposavića, Štrpca, Parteša, Klokota, Gračanice, Novog Brda imali su priliku i da stanu na čuveni “balkon” sa koga se šampioni obraćaju grajanima nakon pobeda na najvećim takmičenjima, što je za Maksima Nikolića velika inspiracija.

Voleo bih da jednog dana budem na balkonu i potrudiću se da tako bude, rekao je za Tanjug mali košarkaš iz Kosovske Mitrovice.

Nakon priče o istoriji Starog dvora sagrađenog sredinom 19. veka i priče o dinastijama srpskih vladara, podataka da je Beograd bio rušen 50 puta, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović deci je poželeo da u tenisu, rukometu, košarci, fudbalu i odbojci postignu bar deo rezultata koji su ostvarili njiihovi treneri Nenad Peruničić, Bogdan Obradović i Željko Tanasković.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić deci je rekao da je posebno srećan što su u Beogradu, koji je glavni grad svih Srba ma gde živeli.

“Ovde je vaša kuća, ovde je vaša država i ovde je vaš grad, … odvade Srbi vode jednu politku, imaju istu inspiraciju i ideju”, rekao je on i upozorio da ipak postoje “i naši neprijateji koji govore suprotno, da ovo nije vaš glavni grad i Srbija nije vaša zemlja”.

Deca su na poklon u ime Skupštine grada dobila zastavu Srbije i “Knjigu o Beogradu”, a tim povodom Vesić je rekao da je zastava poklon koji treba da ih podseća koja je njihova zemlja.

“Svi imamo jedan klub i jednu zemlju i svi smo Srbi, … ovo je naša zastava, naša zemlja i nas grad i ovde ste domaćini”, poručio je Vesić i dodao da danas mogu da vide Pobednika, a da će već sledeći put videti spomenik Stefana Nemanje osnivača srpske države.

“Shvatićete tada koliko je velika naša država, da smo imali državu duže od osam vekova, zakone, kada drugi nisu imali ništa, zapamtite to i budite ponosni jer priadate velikom evropskom narodu koji je mnogo propatio” rekao je Vesić, kao i podstio da je Grad Beogad potpisao sporazum kojim podržava svaku srpsku opštinu na KM.

Zapamtite nikada nećete biti sami, rekao je Vesić i deci poručio da čuvaju KiM isto kao što se zvaničnici za njega bore u svetu i kao što će se predsednik u Vašingtonu boriti da sačuvamo ono što je naše i gde je nastala naša država.

Mali košarkaš Vuk Radović iz Kosovske Mitrovice kaže da ga je obradovao dolazak u Beograd, da je na trenizima mnogo nacucio.

“Košarka mi se mnogo sviđa i nikada ne bih odustao”, rekao je Vuk na koga su najveći utisak ostavili Stari dvor i Kalemegdan.

Stefan Trajković oduševljen je i poklonima zastavom i knjigom, a za Petra Trajkovića iz Gračanice treninzi su prava stvar za njihov uzrast.

Andrea Trajković trenira odbojku četiri godnine, osim reči hvale za treninge na kojim je mnogo naučila posebno je raduju nova poznanstva i šetnje po Beogradu. Dragović Kristina i Nevena Elezović, kažu da su im se najviše svideli treninzi i teneri koji su im pomogli da napreduju.

Treneri Srđan Utvić i Bratislav Džogović sa KiM podsetili su da su deca došla u Beograd 19. i da ostaju do 29. avgusta.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još