• Početna>
  • Vesti>

Valeska Eš: Cilj dijaoga da pređe sa tehničkih na glavna politička pitanja

U dijalogu između Kosova i Srbije, Evropska unija ima za cilj da pređe sa više tehničkih pitanja na glavna politička pitanja, kako bi postepeno postigla sveobuhvatan dogovor, kaže Valeska Eš, zamenik izvršnog direktora nemačkog Instituta Aspen, prenosi Gazeta Ekspres.

Eš u intervjuu za Radio Slobodna Evropa je rekla da su Evropska unija i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak odgovorni za omogućavanje dijaloga između Kosova i Srbije u cilju postizanja sveobuhvatnog i trajnog sporazuma i da su Sjedinjene Države takođe pružile podršku.

Zamenik izvršnog direktora nemačkog Instituta Aspen odgovorila je na pitanje zašto se nevoljno govori o  liberalizaciji viza za Kosovo i istakla “da je to pitanje za dotične zemlje”.

“Mislim da u ovom trenutku nije jasno ko podržava ovaj proces, a ko ne, jer u Savetu EU još uvek nije bilo glasanja. Nemačka se već neko vreme opire, ali koliko ja razumem, razmenjivali su brojne probleme sa Kosovom i nadam se da će i druge zemlje to učiniti, kako bi Kosovo konačno dobilo viznu liberalizaciju. Zaista se nadam da ćemo na jesen, kada Evropska komisija objavi svoj novi izveštaj o napretku, raditi na pitanje liberalizacije viznog režima. Ne znam da li će ovo pitanje biti uključeno ali se nadam da će do toga doći”, rekla je ona.

Izvor: Gazeta Express.Kosovo Online

Comments

Pročitaj još