• Početna>
  • Vesti>

Stupio na snagu Zakon o pandemiji, uvedene oštre mere i novčane kazne za prekršioce

Zakon o pandemiji, o kome su raspravljali poslanici kosovske skupštine, danas je stupio na snagu objavljeno je u Službenom glasniku. Zakonom su predviđene oštre mere i novčane kazne za prekršioce.

Ovim zakonom uređen je pravni okvir za sprečavanje i borbu protiv širenja korona virusa, ali su predviđene i novčane kazne za one građane koji budu postupali suprotno Zakonu, piše Gazeta Express.

Novčanom kaznom u iznosu od 500 evra biće kažnjena osoba koja ne poštuje odluku o ograničavanju kretanja građana i vozila za vreme policijskog časa.

Zakonom je predviđeno da se vozač motornog vozila, koji ne poštuje odluku nadležnih i kreće se za vreme policijskog sata, kazni novčanom kaznom u iznosu od 200 evra.

Pravna lica koja se ne budu pridržavala propisanih uslova i mera za održavanje fizičke udaljenosti u svojim prostorijama, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 500 evra, dok će vlasnik objekta biti kažnjen novčanom kaznom od 200 evra.

Za nenošenje maski i nepoštovanje fizičke distance sva lica biće kažnjena sa po 35 evra.

Zakonom su predviđene i kazne za osobe koje obavljaju delatnosti zabranjene u privatnim i javnim objektima.

Novčanom kaznom od 2.000 evra kažnjavaće se lica koja organizuju zabranjene aktivnosti, a vlasnik objekta biće kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 2.000 evra.

Fizičko lice koje sprovodi zabranjene javne i privatne aktivnosti tokom pandemije, kažnjavaće se novčanom kaznom od 200 evra i zabranom rada. 

Ulazak neovlašćenih osoba u prostorije, gde je ulazak/izlazak zabranjen bez posebne odluke, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 100 evra.

Sva lica za koja se sumnja ili kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, biće kažnjena ako ne ispoštuju izolaciju i karantin novčanom kaznom u iznosu od 500 evra.

Takođe, lica koja uđu na Kosovo, ukoliko im se utvrdi prisustvo korona virusa, biće kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 500 evra.

Osoba koja dođe iz karantinskog područja i ne sprovede odluku nadležnog organa o samoizolaciji ili obaveznoj izolaciji kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 150 evra, dok osoba koja napusti područje izolacije ili karantina, bez odgovarajuće dozvole, biće kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 150 evra.

Sve one osobe koje ilegalno uđu na Kosovo biće kažnjene sa po 500 evra.

Izvor: Radio Kontakt plus / Gazeta Ekspres

Comments

Pročitaj još