• Početna>
  • Vesti>

Antonijević: Prema preporuci “Batuta” PCR test ne potvrdjuje izlečenje već lekar na osnovu kliničke slike

Na osnovu rezultata 57 uzoraka u srpskim sredinama na KiM, od čega je kod svega 2 osobe registrovan virus korona a 25 lica je izlečeno, dolazimo do zaključka da se situacija u srpskim sredinama na Kosovu i metohiji polako popravlja, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare epidemiolog Aleksandar Antonijević.

U poslednja 24 sata u Kosovskoj Mitrovici registrovan je jedan novooboleli pacijent i 11 je izlečeno, u Zvečanu nije bilo novih slučaja dok su izlečena tri pacijenta,u leposaviću jedan novooboleli i 6 izlečenih i u Zubinom Potoku nije bilo novih slučajeva zaraze a izlečen je jedan pacijent.

Na centralnom Kosovu takođe nije bilo novih slučajeva a izlečena su 4 pacijenta.

Hospitalizovane su ukupno 43 osobe, dok se 83 nalaze u izolaciji. U KBC Kosovska Mirovica leči se 38 pacijenata od Covid 19, u Beogradu 1, u Kragujevcu 1 i u Nišu 3. Smrtni slučajevi od posledica koronavirusa nisu zabeleženi.

Na današnjoj konferenciji za novinare dr.Antonijević je rekao da od sada, prema preporuci Instituta”Batut”, PCR test ne potvrđuje izlečenje, već lekari na osnovu kliničke slike utvrđuju da li se pacijent može smatrati potpuno oporavljenim i da li je bezbedno da se vrati u kolektiv.

“Ovo jedino ne važi za pacijente sa teškom kliničkom slikom odnosno na rizične grupe pacijenata, stare, i hronične bolesnike”, dodao je Antonijević.

Inače, od početka pandemije do danas testirano je ukupno 4648 lica od čega je obolelih 961. Do sada je izlečeno 798 osoba a 126 se vode kao aktivni slučajevi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još