• Početna>
  • Vesti>

Hoti: Kosovo će imati 138 miliona evra od potpisanih sporazuma sa EU

Kosovski premijer Avdulah Hoti potpisao je danas, u ime Vlade Kosova, finansijske sporazume između Kosova i Evropske unije za programe IPA 2019 (drugi deo) i IPA 2020.

Postupci za stupanje na snagu tih sporazuma će početi što je pre moguće, a njihovim stupanjem na snagu Kosovo će imati koristi od 138 miliona evra od EU, navodi se u saopštenju iz kabineta kosovskog premijera.

Ta sredstva će biti sprovedena kombinovano sa više od 40 miliona evra drugih sredstava u vidu pozajmljivanja od međunarodnih finansijskih institucija za velike infrastrukturne projekte u oblasti životne sredine, energetike i poljoprivrede, kao i sufinansiranja od strane Vlade Kosova za neke od projekata.

Takođe je najavljeno da će od ovih programa, između ostalog, Kosovo imati 20,5 miliona evra kao grant u budžetu ove godine za pomoć fiskalnoj stabilnosti i još šest miliona evra sledeće godine.

Sprovođenje projekata finansiranih iz ovih programa će promovisati ekonomsku reaktivaciju Kosova i imaće snažan uticaj na ekonomski oporavak, navodi se u saopštenju.

Izvor:Kosovo Online

Comments

Pročitaj još