• Početna>
  • Vesti>

Ambasada SAD donirala 50 respiratora kosovskim zdravstvenim ustanovama

Ambasada Sjedinjenih Država je, preko Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID), donirala kosovskim zdravstvenim ustanovama 50 potpuno novih, najsavremenijih respiratora kako bi pomogla u borbi protiv COVID-19.

“Ova donacija predstavlja realizaciju velikodušne ponude predsednika SAD Donalda Trampa za isporuku kritično potrebne opreme kao i podšku Kosovu da što hitnije odgovori na pandemiju” navodi se u saopštenju američke ambasade u Prištini.

U saopštenju se navodi da su respiratori proizvod američke marke „Viair“ , da odražavaju vrhunsku tehnologiju i da su veoma traženi na tržištu.

„Kao odgovor na potrebu Kosova za dodatnom medicinskom opremom, Sjedinjene Države doniraju 50 potpuno novih, najsavremenijih respiratora. Ovaj izraz našeg američko-kosovskog partnerstva takođe je odličan primer sprege američke širokogrudosti i inovacije američke privatne industrije. Nadamo se da će ovi medicinski uređaji omogućiti zdravstvenim radnicima širom Kosova da spasu više života,“ rekao je ambasador SAD Filip Kosnet.

Pored samih respiratora, USAID finansira i paket podrške koji uključuje prateću opremu, instalaciju, garancije, planove servisiranja kao i vebinare preko interneta. Vebinari su razvijeni u saradnji sa Univerzitetom Kalifornije u San Francisku (UCSF) i pomoći će kosovskim zdravstvenim radnicima da pravilno i bezbedno koriste ove posebne respiratore. Ova donacija se nadovezuje na pređašnju pomoć u iznosu od 1,6 miliona američkih dolara koju su Stejt Department i USAID obavezali za Kosovo, u cilju podrške merama koje ono preduzima protiv pandemiju kao i pružanja operativne podršku i povećanja sposobnosti zaustavljanja daljeg prenošenja i ublažavanja posledica COVID-19.  

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još