• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Procenat novozaraženih danas izuzetno dobar; brinu me teme u SAD

Situacija sa koronavirusom u Srbiji je mnogo bolja nego u regionu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da moramo i dalje da budemo oprezni, jer mora da se živi sa opakom bolešću.

Aleksandar Vučić je za TV Prva rekao da “nikada ne možete do kraja da se opustite ili da kažete da možete da odahnete, ali mnogo je bolja situacija u Srbiji, nego u regionu, pa i u Evropi i svetu”.

Istakao je da je procenat novozaraženih danas “izuzetno dobar”, te da se nada da će tako i ostati do preseka u 14 sati.

“Niži je procenat zaraženih danas nego juče u ovo vreme. I vrlo su niski procenti, ali i dalje nije kraj i moramo da se borimo”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je danas manje pacijenata, danas 52 na respiratorima, smanjen je pritisak na bolnicama, u kojima je sada manje od 1.200 ljudi, a neke bolnice izlaze iz kovid režima.

“Ali, moramo da budemo oprezni, da nastavimo da živimo sa ovom opakom bolešću i da nastavimo da radimo, jer će na kraju svi platiti visoku cenu, najvišu u savremenoj istoriji, zbog koronavirusa”, rekao je Vučić.

Brine ono što će biti tema u SAD i Briselu, moguće da i Tramp bude na sastanku

Predsednik Vučić izjavio je da ga brine tema razgovora u Vašingtonu i Briselu, pitanje Kosova i Metohije.

Vučić je konstatovao da će svi platiti veliku cenu kao posledicu pandemije koronavirusa, a na pitanje koju će cenu plaiti Srbija i brine li ga kako će izgledati jesen kaže da ga “najviše brine ono što će biti tema razgovora u Vašingtonu i Briselu, po pitanju Kosova i Metohije”.

Dodao je da Srbija mora i dalje ekonomski da napreduje, uz sve izazove sa koronavirusom.

Sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, planiran za 2. septembar, biće verovatno održan 3. i 4. septembra, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je za TV Prva rekao da je sastanak pomeren zbog toga što, kako su mu rekli, postoji mogućnost da se, ako bi se nešto postiglo, pojavi i predsednik SAD Donald Tramp.

Uskoro konačna odluka o formiranju Vlade

Predsednik Vučić nije želeo da precizira s kim će SNS formirati novu vladu i rekao da će odluka o tome biti uskoro doneta.

Gostujući na TV Prva, Vučić je rekao da SNS ima dobre odnose i sa Socijalističkom partijom Srbije i sa SPAS-om, kao i da poštuje i jedne i druge.

“Konačna odluka biće uskoro doneta”, rekao je Vučić.

U ekonomiju uloženo više od gotovo svih evropskih zemalja

Proporcionalno svojoj veličini uložili smo i pomogli opstanak srpske ekonomije, pogođene pandemijom koronavirusa, više od gotovo svih evropskih zemalja istakao je predsednik  Vučić, dodajući da je sve to bilo moguće zahvaljujući pametnom vođenju javnih finansija.

Naveo da je visina javnog duga Srbije sada 57,5 odsto BDP-a zbog svega, ali je naš javni dug najmanje porastao od svih zemalja.

Vučić je ukazao na pomoć hotelijerima u gradovima, oko 500 evra po krevetu, ističući da su van te pomoći ostali hotelijeri iz Paraćina, Golupca, Gradišta i drugih mesta koja nemaju status grada, što će biti ispravljeno.

“I oni će dobiti pomoć”, napomenuo je Vučić i dodao da nije bilo potrebe da se pomaže hotelijerima u banjama i planinskim centrima, jer su njihovi kapaciteti popunjeni.

“Ovo smo uradili sektorski, ciljano, dobro, pomogli smo građanima sa 100 evra, kao i malim i srednjim preduzećima”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će biti još pomoći i novca, Vučić je rekao da “nismo mi čudotvorci koji će nešto iz neba da dodaješ…, ali ovo smo mogli jer smo se pametno ponašali”.

Ukazuje da će se Srbija najmanje zaduživati od svih drugih.

“Želimo da sačuvamo ekonomiju, fabrike.. Imaćemo manjak novca i u NSZ, RFZO.. Sa manjkom novca, manja je i naplata poreza i prihoda u budžetu. Zato moramo da podižemo ekonomiju, da pomognemo svima”, rekao je Vučić.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još