Oštećena crkva u Sredskoj; Kancelarija za KiM zahteva od policije da pronađu počinioce

U selu Sredska, kod Prizrena, sinoć je oštećena crkva Uspenja Presvete Bogorodice, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Pored toga što je oskrnavljena unutrašnjost crkve, u obližnjem zvoniku, odakle je gađanja kupola crkve, pronađene su i čaure od metaka lovačke puške, navodi se u saopštenju. Incident se dogodio oko 21h.

“Malobrojan preostali srpski narod u Sredačkoj župi razumeo je i ovu poruku kao pritisak koji treba da ga zastraši i onespokoji, i na kraju zauvek protera. Česta oštećenja i pljačkanja crkava i domaćinstava u ovom kraju pokazuju da Srbima, u selima na obroncima Šar planine, nisu zagarantovani ni bezbednost, ni život bez straha” stoji u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM zahtevaju od policije koja je obavila uviđaj, da pronađu počinioce ovog zlodela.

“S obzirom na to da su nadležni privremeni pokrajinski organi izvršili uviđaj i evidentirali ovaj događaj, zahtevamo da vandali budu brzo uhvaćeni i kažnjeni. U najmanju ruku, isto onako kao što je je brzo i efikasno uhvaćena osoba koja je iste večeri polupala stakla na džamiji u selu Kovačevac, u opštini Kačanik. Samo jednak odnos prema zločinima, razbojništvima i vandalizmu, bez obzira na naciju i veroispovest onih koji su ta dela počinili, utiraće put izgradnji poverenja i zajedničkog života na Kosovu i Metohiji”, navodi se u tekstu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Politika

Comments