• Početna>
  • Vesti>

Borba socijalno ugroženih Srba na KiM – pomoć stigla iz Republike Srpske

Stotine srpskih porodica na Kosovu i Metohiji godišnje se obrate za pomoć humanitarnim organizacijama. A one same ne bi mogle da pomognu da nema dobrotvora iz centralne Srbije, regiona i sveta.

Potrebe socijalno ugroženih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji su različite, ali se uglavnom svode na zadovoljenje osnovnih potreba da bi svakodnevni život mogao da se odvija.

Porodica Stojanović u Dobrotinu kod Gračanice pokušava da osposobi novi dom. U kuću koju su gradili njihovi roditelji ne isplati se ulagati.

Biljana Stojanović, meštanka Dobrotina, kaže da je vlaga svuda, a da je zimi hladno.

Nada se da će ove godine da preći u novi objekat, koji još nije završen.

Školarce imaju i u porodici Trajlković u Badovcu. Ova porodica je ostavila sve u Slovinju, selu pored Lipljana u kom više nema Srba. U Gračanici imaju kuću na korišćenje.

“Primanja nemamo, samo taj minimalac i privatno radimo. Evo sad je muž došao sa posla”, priča Vesna Trajković iz Badovca.

Novica Trajković navodi da se bave građevinom i drugim poslovima, ali da posla nekad ima, a nekada ne.

Stojanovići i Trajkovići su se obratili aktivistima humanitarne organizacije “Majka Devet Jugovića”.

Jednima je napravljeno kupatilo, a drugima opremljena kuhinja, nabavljen šporet i frižider.

Sredstva prikupljena u Republici Srpskoj 

Sredstva za pomoć Stojanovićima i Trajkovićima, i još desetini srpskih porodica prikupljena su u Republici Srpskoj. 

Predrag Adamović iz Zadužbine “Baštionik” iz Banja Luke kaže da su prošle godine pokrenuli projekat Zadužbina za Kosovo i Metohiju.

U “Baštioniku”, ističe, okupljaju ljude dobre volje iz Republike Srpske koji svojim uplatama malih iznosa – četiri, pet, desetak evra, ali redovnih mesečnih uplata, formiraju Zadužbinu.

“Mi uspjevamo da evo godišnje da uradimo 10-20 donacija za porodice, u saradnji sa organizacijom Majka devet Jugovića”, dodaje Adamović.

Na pomoć čeka još mnogo porodica

Svetlana Stević iz Humanitarne organizacije “Majka devet Jugovića” ističe da imaju više od 2.000 zahteva.

“Znači mi još uvek nismo uspeli da odradimo 2018. godinu do kraja tako, a svakodnevno pristižu novi zahtevi, ali na godišnjem nivou negde oko 50-60 porodica bude pomognuto od raznih organizacija među kojima je i Baštionik iz Republike Srpske iz Banja Luke”, navodi Stević.

Dobrotvori pomažu i radu Narodne kuhinje koja uz brigu o srpskim porodicama svakodnevno deceniju i duže obezbeđuje i obroke za više od 2000 socijalno ugroženih na Kosovu i Metohiji.

Izvor: RTS

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još