U Nišu održan sastanak predstavnika pozorišnih asocijacija

U Narodnom pozorištu u Nišu održan je prvi zajednički sastanak dve pozorišne asocijacije koje okupljaju 29 teatarskih kuća iz Vojvodine, centralne Srbije i pokrajine Kosovo i Metohija, kao i 42 pozorišna festivala, van Beograda.

Tema sastanka bila je aktuelna situacija u vezi sa pandemijom izazvanom korona virusom i mogućnostima organizacije i realizacije pozorišnog života u našoj zemlji.

Na sastanku je pružena nedvosmislena podrška nadležnim institucijama u iznalaženju rešenja za obnavljanje rada institucija kulture, a pre svega pozorišta, kao instinskom povratku normalnom životu u datim okolnostima.

Pozdravljajući inicijalni predlog za rad, konstatovano je da predložene mere u cilju redovnog i nesmetanog rada pozorišta u određenoj meri zahtevaju korekciju, uzimajući u obzir specifičnosti ambijenta i tehničke opremljenosti domaćih teatara.

– Ističemo uverenje svih prisutnih da pozorišta nisu ništa ugroženija nego ostala mesta javnih okupljanja i da bi uz primenu navedenih preventivnih mera naš rad svakako doprineo duhovno bogatijem životu i afirmaciji umetničkih i kulturnih vrednosti – kazao je Spasoje Ž. Milovanović direktor Narodnog pozorišta u Nišu.

Između ostalog, na sastanku je razmatran i čitav niz drugih problema, organizacionog modela i prirode funkcionisanja srpskih pozorišta, te neophodnost standardizacije svih aspekata kompleksnog bića teatra. 

Izvor Blic

Comments