Sastanak u Vašingtonu se pomera dva dana da bi učestvovao i Tramp?

Sastanak u Beloj kući između Srbije i Kosova mogao bi biti odložen najverovatnije za dva dana, kako bi američki predsednik Donald Tramp mogao da učestvuje na njemu, piše Gezeta Ekspres.

Diplomatski izvori lista ukazuju da bi sastanak mogao biti odložen za 4. septembar.

Sastankak Srbije i Kosova najavio je Trampov izaslanik za dijalog Ričard Grenel, a organizuje ga predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen.

O’Brajenova kancelarija pre nekoliko dana potvrdila je za Gazetu Ekpres da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti prisustvuju sastanku.

Do sada se nagađalo da bi u Beloj kući Srbija i Kosovo mogli da postignu razne vrste sporazuma, a čak je pomenuta i mogućnost konačnog sporazuma, što je predsednik Vučić odlučno demantovao.

Premijer Hoti rekao je da će se na sastanku u Beloj kući razgovarati o “velikim projektima ekonomske saradnje koji će promeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je rekao da Srbija učestvuje u razgovorima o ekonomskim temama.

Sastanak između Kosova i Srbije u Beloj kući zakazan je prvobitno za 27. jun, ali je otkazan nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo da je podnelo optužnicu za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Izvor: Kosovo online / Gazeta ekspres

Comments