Rakić i Jevtić razgovarali sa vladikom Teodosijem o izgradnji puta Dečani – Plav i interesima SPC

”Čvrsto ćemo stajati u odbranu interesa Srpske pravoslavne crkve. Za nas predstavnike srpskog naroda u institucijama Kosova, jedino prihvatiljivo rešenje kada je u pitanju izgradnja tranzitno-magistralnog puta Dečani-Plav je u okviru zakona”, poručili su ministri u kosovskoj Vladi i predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik Dalibor Jevtić tokom današnjeg susreta sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, svima onima koji o ovom problemu razmišljaju drugačije, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.

Tokom susreta Jevtića i Rakića sa vladikom Teodosijem razgovaralo se i o pomoći SPC na svim poljima na kojima je potrebno, kako bi pozicija crkve bila još jača.

Pozdravili su odluku kojom je zaustavljena dalja izgradnja puta u zaštićenoj zoni i istakli da iskreno veruju da će ona ostati na snazi do pronalaženja rešenja prihvatljivog za sve jer kako su istakli, rešenje postoji. Podvukli su i da je podrška predsedika Aleksandra Vučića i predstavnika institucija u Srbiji u rešavanju problema i te kako značajna.

”Ne želimo da ugrožavamo bilo čija prava ali isto tako želimo da se prava Srba na Kosovu poštuju. Na tome radimo i za tako nešto ćemo se zalagati. U stalnoj smo komunikaciji sa predstavnicima međunarodnih institucija i organizacija, kako bi im predočili da borba srpskog naroda na očuvanju svojih svetinja i identiteta ne sme biti zanemarena.”

Tokom susreta je razgovarano i o poslednjoj neprijatnosti koju je doživeo vladika raško-prizrenski Teodosije, kada su ga kosovski carinici zaustavlili na Jarinju i vratili. Rečeno je da se ovakvi neprijatni događaji u budućnosti ne smeju dešavati.

Vladika Teodosije je istakao da je od suštinskog značaja zajednički rešavati probleme koji su ovih dana zadesili SPC. Rekao je da, što je sloga Srba veća to je pozicija jača i napomenuo da je današnji susret značajan zbog nekoliko razloga a osnovni je taj što se ovime jasno pokazje da su Srbi i te kako odlučni da se izbore sa svime što stoji na putu njihovog opstanka i ostanka na Kosovu.

Početkom jula meseca ove godine, tokom posete manastiru Visoki Dečani, Rakić i Jevtić su istakli da su svetinje stub ostanka i opstanka srpskog naroda. ”Upravo zato je značajno snažno zalaganje za očuvanje postojećih, a od izuzetne je važnosti i raditi na izgradnji novih i obnovi porušenih svetinja”, zaključili su zvaničnici tokom današnjeg sastanka.

Tokom današnjeg susreta zvaničnika Srpske liste sa vladikom Teodosijem, dogovorena je stalna komunikacija i koordinacija oko rešavanja svih problema, kao i održavanje sastanaka poput današnjeg na mesečnom nivou, zaključuje se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments