Priština nije odlučila ko ide u Belu kuću

Do sastanka Kosova i Srbije u Beloj kući ostalo je oko dve sedmice, međutim, kosovska strana zvanično još uvek nije odlučila ko će biti deo delegacije u Vašingtonu, piše Gazeta Ekspres.

Kako se navodi, kancelarija kosovskog premijera nagovestila je da će delegacija odražavati sastav koalicionih stranaka.

“Još nije odlučeno, ali jedan od ministara će sigurno ići sa premijerom. To bi mogao biti jedan od koalicionih partnera. Bilo koji savetnik premijera. Ali, nisu još imenovani”, rekao je medijski savetnik kosovskog premijera Džavit Bećiri.

Međutim, Gazeta Ekspres saznaje da će premijer Kosova povesti sa sobom Skendera Hisenija, koji je u dogovoru sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem imenovan za koordinatora za dijalog.

Takođe, očekuje se da će predstavnik lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u vladi, ministar pravde Seljim Seljimi, biti deo delegacije.

Sastanak u Vašingtonu može se odložiti za dva dana, za 4. septembar, međutim, jedna stvar je potvrđena, njegovo održavanje, navodi Gazeta Ekspres.

Nakon što je Specijalno tužilaštvo javnosti objavilo optužnicu za ratne zločine, koja još uvek nepotvrđena protiv Tačija, on se u potpunosti povukao iz zastupanja Kosova u dijalogu.

Unutar ABK kažu da nisu razgovarali o tome koga šalju u Vašington, ali će Seljimi verovatno poći sa Hotijem.

Učestvovao je i na nekoliko sastanaka sa premijerom u Briselu, kada je nastavljen dijalog sa Srbijom, posredovan od strane Evropske unije.

Seljimi je istakao da ga je Haradinaj odredio za predstavnika ABK u vladi, za dijalog sa Srbijom.

Međutim, po povratku iz Brisela, nakon što ga Hoti nije poveo na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da se oseća neinformisan.

Inače, u ponedeljak će biti održan sastanak partnera vladajuće koalicije, DSK, ABK, Inicijative NISMA i manjina, a očekuje se razgovor o dijalogu sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online, Gazeta Express

Comments

Pročitaj još