• Početna>
  • Vesti>

Za 2000 porodica na Kosovu tromesečna finansijska pomoć za nabavku hrane i higijenskih sredstava

Za 2000 porodica, korisnicima socijalne pomoći, biće uručeni vaučeri u iznosu od 180, 210 i 240 evra u zavisnosti od broja članova, koje je obezbedio program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz finansijsku podršku Luksemburga.

Ova podrška, koja se po prvi put realizuje na Kosovu, omogućiće porodicama da u naredna tri meseca kupe hranu, higijenska sredstva i druge neophodne stvari, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Korisnici će biti porodice bez primanja, domaćinstva sa jednim roditeljem, porodice sa osobama sa posebnim potrebama i siromašne porodice koje žive u ruralnim područjima.

Vaučeri / kuponi podeljeni su u tri kategorije. Porodice sa 1 do 4 člana biće obezbeđene sa 180 evra na 3 meseca (60 evra mesečno), zatim porodice sa 5 do 7 članova biće obezbeđene sa 210 evra na 3 meseca (70 evra mesečno) i porodice sa 8 članova i više biće obezbeđene sa 240 evra tokom 3 meseca (80 evra mesečno).

Ova donacija deo je odgovora na ublažavanje uticaja na zdravlje i humanitarnu krizu u pandemiji.

Na Kosovu trenutno oko 25.000 porodica koristi šemu socijalne zaštite sa oko 100.000 članova. Ovaj broj se tokom godina razlikuje, a procenjuje se da je nakon pandemije koronavirusa, taj broj povećan zbog činjenice da je određeni broj ljudi ostao bez posla.

Ova aktivnost se sprovodi u bliskoj saradnji sa kosovskim Ministarstvom rada i socijalne zaštite i Centrima za socijalni rad.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još