EU sprema mehanizme za nadzor u primeni sporazuma Beograda i Prištine

Pored postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, Evropska unija ima nameru da obezbedi rešenja za sporazume koji nisu sprovedeni u prethodnom tehničkom i političkom dijalogu, piše Koha.

Nerešena pitanja biće rešena paralelno sa pregovorima za sveobuhvatni sporazum, rekla je portparolka EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Nabila Masrali, prenosi Kosovo onlajn.

Namera je stvaranje mehanizama koji će nadgledati sprovođenje ranije potpisanih sporazuma i onih koji će biti postignuti, a zvaničnici iz Brisela kažu da će biti rešena sva nerešena pitanja.

“EU će, kao moderator dijaloga, sarađivati sa stranama na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, rešavajući sva nerešena pitanja. Sva pitanja o kojima će se razgovarati u dijalogu su ključna za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. EU i njene države članice očekuju da će strane implementirati sve ranije sporazume. Nerešena pitanja prošlih sporazuma biće rešavana paralelno sa pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu”, rekla je portparolka EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Nabila Masrali.

Koha navodi da je o uspostavljanju mehanizama za nadzor nad sprovođenjem eventualnog sporazuma bilo reči i na sastancima koje je kosovski predsednik Hašim Tači održao sa zvaničnicima iz Brisela.

Pitanje mehanizama za nadgledanje implementacije pominje se i u dokumentu koji je Tači u januaru 2019. sastavio za državnu delegaciju, a što je Ustavni sud odbacio.

“Očigledno je da će Evropska unija ostati garant implementacije ovog sporazuma i biće uspostavljeni posebni zajednički mehanizmi za nadgledanje primene”, navedeno je u dokumentu.

Kancelarija premijera Avdulaha Hotija nije navela da li podržava formiranje tela koja bi nadgledala sprovođenje sporazuma.

Nedostatak nadzornog mehanizma otežavalo je merenje nivoa primene, a kao rezultat toga mnogi sporazumi nisu realizovani iako se o njima više puta pregovaralo.

Oni koji su upoznati sa situacijom kažu da je dosadašnji pristup koji je primenjivala EU stvorio situaciju u kojoj strane tumače sporazume kako žele i krive jedna drugu za njihovo neprovođenje, navodi Kosovo onlajn.

Izvor Večernje Novosti

Comments