• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Pored ekonomskih, na sastanku u Vašingtonu možda bude i političkih tema

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne isključuje mogućnost da 2. septembra na razgovorima u Beloj kući, gde će se sastati lideri Srbije i Kosova, bude i političkih tema, a ne samo ekonomskih, kako je najavljeno, i da bi to bilo dobro jer bi značilo da se priča o kompromisu.

“Do sada se nikada nije pričalo o kompromisu zato što je Vašington uvek smatrao da je pitanje Kosova rešeno. Ovo je veliki pomak ako neko bude hteo da priča o tome”, rekao je danas Dačić gostujući na Studiju B.

On je istakao da ne bi bilo bilo dobro da se postavljaju bilo kakvi ultimatumi i podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vućić već rekao da neće da prihvati ultimatume jer “mi želimo kompromise, ali oni moraju da budu prihvatljivi za obe strane”.

“Želimo da se ovo pitanje reši i mi jesmo konstruktivan faktor”, rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da mnoge evropske zemlje nisu oduševljene predstojećim razgovorima lidera Srbije i Kosova u Beloj kući zbog uloge Sjedinjenih Država.

“Neke evropske države ne žele da pomažu Trampu na predstojećim izborima jer smatraju da bi uloga SAD u pregovorima Beograda i Prištine donela američkom predsedniku poene na izborima”, ocenio je Dačić.  

On kaže da bi Tramp dobio poene ako bi došlo do nekog dogovora u vezi pitanja Kosova, ali ako bi to bilo rešenje koje je prihvatljivo za Srbe.

“Glasove Albanaca neće dobiti jer oni glasaju za Bajdena”, rekao je Dačić.

Govoreći o efektima kampanje o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, Dačić je rekao da on i Vučić garantuju da Kosovo ne može da postane član međunarodnih organizacija poput Uneska i nekih drugih, što je, kako je ocenio, veoma važno zbog očuvanja naših crkava i manastira na Kosovu.

Dačić je naveo da Kosovo ne može da dobije više od 91 glas u UN.

Podsetimo, specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel najavio je za početak septembra sastanak lidera Srbije i Kosova u Beloj kući.

Prethodno su razgovori u Beloj kući bili zakazani za 27. jun, ali je kosovski predsednik Hašim Tači otkazao dolazak u Vašington, jer je Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv njega, Kadrija Veseljija i drugih lica.

Nakon njega, odlazak je otkazao i premijer Kosova Avdulah Hoti.

Pregovori Beograda i Prištine uporedo se odvijaju i u Briselu uz posredovanje specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koji su u julu ove godine obnovljeni nakon 20 meseci zastoja.

Nakon briselskog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija u okviru ovih pregovora 16. jula, razgovori su nastavljeni na tehničkom nivou. Delegaciju Beograda predvodio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đuruć, dok je sa prištinske strane pregovorima prisustvovao Skender Hiseni.

Dijalog o normalizaciji odnosa dve strane uz posredstvo EU bio je blokiran od novembra 2018. godine kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, zbog zahteva Beograda da se ukinu takse i Prištine da se prestane s lobiranjem za poništavanje priznanja Kosova. Vlada Aljbina Kurtija je najpre donela odluku o ukidanju ovih taksi prvo na sirovine, a od 1. aprila i na sve druge proizvode, ali je potom uvela „mere reciprociteta“ po kojima je bilo traženo da na proizvodima iz Srbije piše „Republika Kosovo“. Nova vlada Kosova na čelu s Avdulahom Hotijem ukinula je „mere reciprociteta“ kojima je vlada Aljbina Kurtija zamenila takse, čime je otvoren prostor za nastavak dijaloga.

Izvor: Beta, Insajder

Comments

Pročitaj još