Haziri: Hotijev mandat premijera je privremen

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova i predsednik opštine Gnjilana Ljutfi Haziri, izjavio je da će Avdulah Hoti da ima privremeni mandat na mestu šefa vlade, navodeći da može da traje i do tri godine, ukoliko dođe do širokog političkog dogovora.

“Ova vlada još uvek hoda na staklenim nogama, jer nema političke stabilnosti. Nijedna vlada ne može da radi ako nema političke stabilnosti”, rekao je Haziri prištinskim medijima.

Međutim, Haziri kaže da je veoma teško da se predvidi kako će izgledati stabilna vlada.

“Između DSK i Demokratske partije postoji veliko nepoverenje iz prošlosti. U DPK takođe postoje velike neizvesnosti oko pridruživanja koaliciji. Kao saradnik Isa Mustafe, ne vidim da je on pozvao DPK da se pridruži vladi”, naveo je Haziri.

Dodaje da će DSK da obavi prve konsultacije o predsedniku sa koalicionom Alijansom za bidućnost Kosova i vladinim partnerima.

“ABK je napravio korak ispred nas. Imali smo pun mandat sa ABK-om i to je naš pouzdan partner. Predlog za predsednika bio je neočekivan. Ne verujem da je ovoga puta ABK u položaju da dobije mesto predsednika. Ovo je moje lično mišljenje. Kancelarija predsednika oduvek je bila od velikog značaja za DSK. Mnogo smo dali za tu kancelariju. Imali smo sporednu ulogu u vladi, zbog kancelarije predsednika “, naglasio je on.

Haziri je rekao da ako je kandidat za predsednika prihvatljiv svima, čak i ako dolazi iz DPK, nema razloga da ne bude prihvatljiv za DSK.

“Ne moramo da imamo političku marionetu u kancelariji predsednika”, zaključio je Haziri.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još