• Početna>
  • Vesti>

Kurti optužuje Amerikance da su za 2. septembar pripremili „loš sporazum“

Bivši kosovski premijer, Aljbin (Albin) Kurti, izneo je svoje stavove o najavljenom sastanku Beograda i Prištine 2. septembra u Vašingtonu, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.

Optužio je Amerikance da pripremaju loš sporazum.

Kroz niz objava na društvenoj mreži Tviter, koji obično bira kako bi njegove reči dospele do međunarodne publike, Kurti je rekao da je „uznemirujuća” najava specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, i američkog predsednika, Donalda Trampa, „da će se 2. septembra, samo dva meseca pre američkih izbora, u Beloj kući između Beograda i Prištine odvijati pregovori“.

Lider pokreta Samoopredeljenje takođe je dao argumente svojih stavova.

„Najpre, problem je nedostatak kredibiliteta i transparentnosti. Ideja o ‘teritorijalnoj razmeni’ je više puta demantovana, ali je potvrđeno da je istinita od strane savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltonaa, koji je rekao da je ta ideja potekla od oba predsednika (Tačija i Vučića). To je narušilo poverenje u ovaj process”, naveo je Kurti.

„Drugo, nedostaje znanje o ovom pitanju. Kosovo je nezavisna i suverena zemlja koja nije u sukobu da bi joj trebao mirovni sporazum, niti ima nerešen status koji zahteva pregovore. To su lažni izgovori“, dodao je.

„Treće, vreme i posvećenost. Sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom zahteva rešavanje svih otvorenih pitanja, otuda je to dugotrajan proces. Sa predsedničkim izborima u novembru, jasno je da važnost nije u sadržaju sporazuma, već u potpisivanju na kraju”, napisao je lider Samoopredeljenja.

Naposletku, Kurti je rekao da „Kosovo i Srbija treba da normalizuju međudržavne odnose, ali da bi se to trebalo dogoditi kroz dobro pripremljen dijalog. Veza i odanost Kosova prema Sjedinjenim Državama i dalje je neraskidiva, ali pogrešno je forsirati loše sporazume zarad političke kampanje”.

Izvor Kossev, Gazeta Express

Comments

Pročitaj još