• Početna>
  • Vesti>

Pompeo i Šolenberg: Podr žavamo dijalog izmedju Kosova i Srbije

Američki državni sekretar Majk Pomepo, koji boravi u poseti Evropi, juče se u Beču sastao s ministrom spoljnih poslova Austrije Aleksandrom Šalenenbergom. Oni su razgovarali o regionu zapadnog Balkana, a posebno o dijalogu između Kosova i Srbije, kao i integraciju dveju zemalja u EU.

Nakon dužih razgovora tokom zajedničkog ručka i večere, Pompeo i Šalenberg u zajedničkom saopštenju za javnost izrazili su svoju podršku regionu zapadnog Balkana i procesu dijaloga između Kosova i Srbije kako bi se te zemlje krenule ka integraciji u evroatlanskim strukturama, prenosi Gazeta Ekspres.

„Zapadni Balkan je region u kojem Austrija i Sjedinjene Države rade zajedno na unapređenju mira i stabilnosti duži niz godina, o čemu svedoči, između mnogih drugih faktora, naša zajednička posvećenost održavanju mira na Kosovu i u Bosni i Hercegovini “, kaže se u zajedničkom saopštenju.

“Sjedinjene Države i Austrija uglavnom dele istu viziju regiona, snažnu osnovu za produktivnu saradnju i redovne konsultacije na visokom nivou. Nastavićemo da radimo zajedno na promovisanju dijaloga Beograda i Prištine i na unapređenju integracije tih zemalja u evroatlantsku zajednicu, s potpunim članstvom u EU kao ciljem za ceo region Zapadnog Balkana” zaključuje se u saopštenju.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još