Mustafa: DPK da povuče Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova (DSK) najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik DSK Isa Mustafa rekao je da smatra potrebnim da Demokratska partija Kosova (DPK), koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

Samo dan pre prve rasprave u Skupštini Kosova, Mustafa je u intervju za RTK rekao da postoje primedbe i nejasnoće u vezi sa ovim nacrtom zakona, prenosi Koha.

“Zakon je bolje da se povuče iz procedure. Bilo bi dobro da ga DPK povuče. Postoje mnoge primedbe i mnogo netajasnoća”, rekao je Mustafa.

Nacrt zakona o vrednostima OVK kontinuirano je kritikovala međunarodna zajednica, naročito američki ambasador Filip Kosnet.

DSK je u sredu saopštila da se njihov stav podudara sa kritikama međunarodne zajednice, ali uprkos kritikama rekli su da će ova stranka podržati predlog zakona ukoliko budu izvršene potrebne izmene.

Nacrt zakona o vrednostima OVK na poslednjem zasedanju parlamenta izazvao je burnu raspravu stranaka, ali na kraju nije izglasan zbog nedostatka kvoruma.

Nedavno je, nakon reakcije američke, nemačke i švajcarske ambasade, reagovala i EU, opisujući ovu inicijativu kao inicijativu koja podriva slobodu izražavanja.

Večeras se povodom Nacrta zakona o vrednostima OVK oglasio i OEBS, koji je takođe izrazio zabrinutost spornim članovima zakona. 

Izvor Kosovo Online, Koha

Comments