• Početna>
  • Vesti>

Miletić: Priština namerno izaziva političku krizu i opstruiše dijalog čekajući ishod izbora u Americi

Konstantnim izazivanjem političke krize Priština opstruiše dijalog sa Beogradom, čeka ishod predsedničkih izbora u SAD i pogrešno očekuje pobedu opcije koja bi mogla da izađe u susret njenim maksimalističkim interesima, rekao je za Kosovo Onlajn Direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić.

“Kriza je drugo ime za taj prostor, jer oni ne žele nikakvo smirivanje. I ne samo to, od njih bi mogli da se očekuju stalni incidenti u odnosu na srpsku zajednicu i traženje bilo kog povoda koji bi legitimizovao odlaganje razgovora. Sve opcije su otvorene. Ukoliko bi došlo do nekog dodatnog pritiska oni bi išli na nove izbore”, kaže Miletić.

U trenutku kada Priština nije znala šta više da učini kako bi izbegla dublje ulaženje u konkretizaciju određenih problema, pokrenuli su čitav niz reakcija, kaže Miletić.

“Od Haradinajevih reakcija – da smatra da razgovori ne idu u pravom smeru, do protesta i uključivanja OVK sistema. To je krajnja mera kojom oni na neki način prete svim institucijama. To im je oruđe kojim žele da pokažu da su glavni kontrolori na prostoru KiM u stvari pripadnici OVK sistema, koji nemaju nameru da to mesto ustupe bilo kome, budući da ne samo da štite tekovine svojih teroritstičkih i zločinačkih dela, nego i kriminalne mreže koja iza svega toga stoji”, smatra Miletić.

Potvrda toga je i izjava budućeg američkog ambasadora u Nemačkoj Daglasa Mekgregora koji je sve ono što mi pričamo i znamo samo potvrdio, podseća on.

“U isto vreme to dovoljno govori u kojoj meri Albanci ne žele da se pod Trampovom administracijom bilo šta desi na KiM, nego čekaju promene i nadaju im se. Smatraju da će na taj način maksimizirati svoje interese. To se naravno neće desiti ni u takvom scenariju, a kamoli ukoliko Tramp ostane, a verujem da hoće”, ističe Miletić.

Prema njegovom mišljenju, očekivati konstruktivno delovanje takvih političara nije rerealno  i tu ne bi trebalo gajiti nikakve iluzije.

“Srpski i albanski narod na prostoru KiM je u velikim problemima, od zdravstvenih do ekonomskih.. Zabrinut sam nivoom neodgovornosti i zloupotrebe svega što se dešava na KiM u poslednjih 20 godina. Ti ljudi ne mogu od svog rada da žive, a ne mogu ni da se leče. Vidimo kakva je drama po pitanju i zdravstvenih i bezbednosnih institucija. To je rasulo kome mora da se stane na kraj, a da li će to uraditi međunarodna zajednica ili će to sačekati Srbiju, vreme  će pokazati”, zaključio je Miletić.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još