Vulin: Priština bi volelа da je administrativna linija granica, ali ona to nije

Vojska Srbije godinama jednovremeno patrolira sa predstavnicima Kfor i kreće se po tačno utvrđenoj liniji koja se unapred zna, Priština bi volela da Kosovska policija, koju inače sporazumi ne prepoznaju, patrolira sama administrativnom linijom, kako bi je, u tom slučaju, mogli nazvati granicom, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin u emisiji “Novo jutro” na TV Pink.

Dodao je da Albanci imaju stalnu politiku da, gde god mogu, napadnu Vojsku Srbije.

Istakao je da je Vojska Srbije 7. avgusta između 16 i 50 i 18 i 10 patrolirala unapred dogovorenom trasom sa pripadnicima Regionalne komande Istok, pripadnicima turskog kontigenta i dva predstavnika kontigenta Kfora iz SAD.

“Desilo se ono što se godinama dešava, jer naša vojska ima jednovremene patrole sa predstavnicima Kfora i kreće se po tačno utvrđenoj liniji koja se unapred zna”, rekao je Vulin.

Na pitanje šta je cilj podizanja prašine oko ovog pitanja, Vulin kaže da Priština želi da se kosovska policija, iako je ne prepoznaje nijedan sporazum ili dogovor, nađe na administrativnoj liniji.

“Oni bi da to bude granica i, ako tu ne bi bilo Vojske Srbije, ako bi sami patrolirali ili, ako bi bili treća strana (vojska, Kfor i policija), onda bi rekli – to je granica. Međutim, to nije granica već administrativna linija i Vojska Srbije ima sporazum samo sa Kforom čiju strukturu i način funkcionisanja prepoznajemo, dok sve ostalo može biti bezbednosna pretnja”, kaže ministar.

Ističe i da Vojska Srbije ima stalnu komunikaciju i dobru saradnju sa Kfor.

Međunarodna zajednica je doživela poraz na KiM

Međunarodna zajednica je, po dolasku na prostor KiM, na sebe preuzela obavezu da će obezbediti povratak svih, bez obzira na nacionalnost, kaže Vulin i podseća da se 250.000 Srba ipak nije vratilo.

“Procenat povratka stanovništva na teritoriju nakon rata najniži je na Kosovu i Metohiji u odnosu na celu planetu, a tamo imate čitavu međunarodnu zajednicu kao garant. Više od 40.000 raznih sporova o srpskoj imovini leži po fiokama sudova i o njima niko ne raspravlja. Više od hiljadu Srba ubijeno je od dolaska međunarodne zajednice do danas”, kaže Vulin i ocenjuje da je sve ovo dokaz poraza međunarodne zajednice i međunarodnog prava.

Vulin je dodao i da ga plaši što međunarodna zajednica ćuti na ideju Velike Albanije, koja ne može da se ostvari bez “velikog zla”.

Zakon o OVK donosi se eksplicitno za Srbe

Govoreći o zakonu o zaštiti vrednosti borbe Oslobodilačke vojske Kosova, Vulin kaže da, sve što Albanci rade, rade razmišljajući o tome kako će se to odnositi na Srbe, kako će Srbi reagovati i kakve posledice može imati za Srbe.

“Podsetiću vas da je Aljbin Kurti rekao da će biti uvedeno obavezno služenje vojnog roka na KiM. Ovo nije uradio slučajno, već zna da bi pozivi na obavezno služenje stigli na adrese Srba koji ne bi hteli da služe vojsku koja nosi simbole OVK. Srbe bi u tom slučaju ili hapsili, ili proterivali. Ista stvar je sa zakonom o OVK”, navodi ministar.

Kaže da se ovaj zakon donosi isključivo za Srbe „kako bi oni ćutali i stajali mirno u kući Adema Jašarija, kako bi dolazili na obeležavanje datuma bitnih teroristima OVK“, a ne na Albance.

“Ovaj zakon se, donosi eksplicitno za Srbe, kako ne bi imali pravo da kažu istinu, kako ne bi imali pravo da kažu „ubijali ste nam decu“, da nemaju pravo da govore o žutoj kući… Hoće li uhapsiti Dika Martija koji je napisao izveštaj o žutoj kući i trgovini organima? Da li se ovaj zakon odnosi na njega? Ne, odnosi se samo na Srbe, kako bi oni bili ućutkani”, rekao je ministar za Pink.

Izvor TV Pink

Comments