• Početna>
  • Vesti>

Tahiri: Uskoro će korisnici Penzionog fonda moći da podignu 10 odsto štednje

Potpredsednik vlade Besnik Tahiri razgovarao je danas sa izvršnim direktorom Penzijskog štednog fonda Kosova (TRUST) Adrianom Zaliem o mogućnosti podizanja 10 odsto štednje, prenosi Gazete Ekspres.

Zali je nagovestio da se zahtev za povlačenje štednje može podneti samo elektronskim putem, u skladu sa merama za suzbijanje kornavirusa i da se povlačenje ovog novca može izvršiti nakon što zakon o tom predlogu stupi na snagu, usvajanjem u Skupštini i objave u Službenom listu.

Tahiri je rekao da se radi na proceduri na koji način građani mogu da povuku svoju štednju.

„Trust je pripremio internetsku platformu za koju verujemo da će biti spremna u roku od dve nedelje. Postupak je jednostavan. Na veb lokaciji se ubace lični broj i broj računa, potom Centralna Banka Kosova verifikuje podatke, zatim sledi prijava i sa računa Trusta novac će u roku od tri dana leći na račune korisnika”, rekao je Tahiri.

Naglasio je da iznos novca koji se može povući iz Trustovog fonda dostiže 200 miliona evra, kao i to da će povlačenje 10 odsto biti dobra inekcija za ekonomiju.

“Oko 200 miliona se može povući iz ovog fonda, jer taj fond ima preko dve milijarde. Biće to dobra inekcija za ekonomiju Kosova. Zakon još nije usvojen i dok ne bude usvojen i službeno, novac se ne može podići”, rekao je Tahiri.

Sva podizanja će se izvršiti putem bankovnog računa i online aplikacije, dodao je Tahiri.

Izvor Gazeta express / Kosovo Online

Comments

Pročitaj još