• Početna>
  • Vesti>

U Nemačkoj od danas obavezno testiranje za građane koji se vraćaju sa Kosova

Ambasada Kosova u Nemačkoj saopštila je da su od danas svi građani koji su proveli odmor na Kosovu, dužni da se po povratku testiraju na koronavirus.

“Za sve građane Kosova i Nemačke, kao i osobe koje imaju dvojno državljanstvo ili su stanovnici Nemačke i koji provode letnji odmor na Kosovu, od 8. avgusta 2020. godine, odlukom Vlade Nemačke, obavezno je testiranje na kovid-19 čim se vrate u Nemačku”, kaže se i saopštenju.

Kako se navodi, nakon testiranja, građani će rezultate uzoraka sačekati u izolaciji iz koje mogu izaći ukoliko je test negativan. U suprotnom, moraju da slede uputstva nemačkih lekara i zdravstvenih ustanova iz mesta u kojima borave. U slučaju nesprovođenja obaveznog testiranja, mere Vlade Nemačke predviđaju novčane kazne od 150 do 25.000 evra.

“Aerodromi na kojima možete testirati besplatno su Berlin, Bremen, Dortmund, Diseldorf, Frankfurt na Majni, Hamburg, Hanover, Lajpcig, Hale, Memingen, Minhen, Keln, Bon, Ninberg, Sarbriken, Štutgart. Oni koji putuju automobilom, autobusom ili vozom sa Kosova u Nemačku, testove mogu uraditi i na železničkim stanicama (Minhen, Ninberg), kao i na austrijsko-nemačkoj granici i na autoputu A8 kod Bergena”, poručuju iz kosovske ambasade u Nemačkoj.

Prema istom obaveštenju, oni koji ne uspeju da urade testove na nekoj od pomenutih lokacija, dužni su da se jave porodičnom lekaru ili zdravstvenoj ustanovi u opštini u kojoj žive i u kojoj žele da se testiraju.

Za one koji su samo u prolazu kroz Nemačku nije potrebno obavezno testiranje.

Izvor: Klan Kosova Kosovo online

Comments

Pročitaj još