Šta sve predviđa nacrt zakona o vrednostima OVK koji je danas na dnevnom redu skupštinskog zasedanja

Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos upozorenjima stranih diplomata i predstavnika Srba da će ugroziti slobodu govora, nalazi se na dnevnom redu zasedanja kosovske skupštine zakazanom za danas.

Predstavnici nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu ukazuju da će, bude li usvojen, zakon izazivati strah pri samoj pomisli na tu oružanu formaciju i njeno delovanje.

Nacrt zakona čeka od 2018. godine, a aktiviran je prošlog meseca na zahtev Demokratske partije, pošto je protiv njenih osnivača Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine.

U nacrtu se navodi da je OVK bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova. Kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK-a, na osnovu međunarodnih naloga vlasti u Beogradu.

Ističe se da je “svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene ovim zakonom i štiti imidž OVK”.

Ko ne bude poštovao odredbe ovog zakona biće krivično gonjen.

Navodi iz nacrta zakona nisu ostavili ravnodušnim međunarodne diplomate u Prištini, pre svih američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji je upozorio da se njime kriminalizuje sloboda govora, zastrašuju se građani.

Ako kosovska skupština stavi na dnevni red i usvoji predlog zakona, a najave su da hoće, jer su se za nacrt zakona izjasnili i opozicioni poslanici, budžetska izdvajanja iznosiće više od dva miliona evra za gradnju muzeja i druge namene.

Šta kažu kritičari vlasti 

Kritičari aktuelne vlasti u Prištini ukazuju da predloženi zakon predstavlja pokušaj zamagljivanja zakona o Specijalnom sudu, koji se bavi zločinima pripadnika OVK.

Kosovska vlada odobrila je nacrt zakona dan pošto je u Hagu počelo četvorodnevno ispitivanje osumnjičenog kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Predstavnici Srba na KiM ističu da ih brine najava glasanja za nacrt zakona o vrednostima OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Primer je slučaj bivšeg ministra u kosovskoj vladi Ivana Todosijevića, osuđenog prvostepeno krajem prošle godine u Prištini.

Todosijević je optužen zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja kada je rekao da je “slučaj Račak izmišljen”.

Potom je osuđen na dve godine zatvora zbog kako se navodi u presudi, “podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju”.

Izvor RTS

Comments