Hrvatska slavi “Oluju”; Milošević: Moj dolazak zalog za budućnost

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je danas u Kninu da je važno da Srbi ne vide u “Oluji” samo egzodus svog naroda, već završetak rata koji je stvorio uslove za njihov povratak. Boris Miloševic, SDSS-ov potpredsednik hrvatske vlade, rekao je posle proslave operacije Oluja u Kninu da je u obraćanjima hrvatskih zvaničnika čuo poruke pomirenja i da je njegov dolazak u Knin zalog za budućnost.

Plenković je, na obeležavanju “Oluje”, obraćanje počeo sa “Hrvati i Hrvatice…”, Knin je nazvao kolevkom hrvatske državnosti, a Oluju završnom operacijom kojom je onemogućena “sudbina Srebrenice” i konačno oslobođena Hrvatska u ratu koji joj je, kaže, bio nametnut.

Plenković je rekao da Hrvatska koja je pobedila, žali zbog svih stradanja, posebno civila, ne samo Hrvata, već posebno i Srba, naglasivši da legitimno pravo na odbranu ne može biti opravdanje za zločine, a da od Srba očekuje da jasno osude zločine prema pripadnicima hrvatskog naroda.

Rekao je da su brojni ratni zločini počinjeni na osnovu velikosrpske ideologije, za koje niko nije odgovarao.

Osudio je, takođe i hrvatske ratne zločine.

“Svesni smo da je naša pobeda u Oluji bila dramatična za mnoge hrvatske Srbe, koji to povezuju sa odlaskom iz zavičaja, prisiljeni na beg od hrvatskih snaga. Činjenica je da je hrvatska država osigurala povratak svima koji su hteli da se vrate, ali isto je tačno da još uvek ima poteškoća koje treba otkloniti, kako bi se srpski povratnici osećali ravnopravnima, i imali uslove za život”, rekao je on.

Ukazao je na brojne Srbe koji su sve vreme rata delili sudbinu hrvatskih državljana, i bili čak i hrvatski branitelji.

Kazao je da treba iskazati dužan pijetet prema svakoj žrtvi i hiljadama nedužnih hrvatskih žrtava, ali i prema nedužnim srpskim žrtvama, čime se ne dovodi, kako ističe, u pitanje legitimnost ili pravednost domovinskog rata, već se pokazuje velikodušnost i humanost pobednika.

“Isto to očekujemo od svih delova hrvatskog društva, kao i predstavnika Srba u Hrvatskoj koji trebaju jasno osuditi zločine nad Hrvatima. Hrvatska država i društvo trebaju ići napred, a iskreno pomirenje može se graditi samo na istini koje se temelji na činjenici i pravdi za sve žrtve. Svi zločini koji ne zastarevaju nastaviće se dalje procesuirati”, naglasio je on.

Hrvatska je, prema njegovim rečima, kao pobednica pružila ruku pomirenja i sada gradi svoju budućnost.

Ponovio je da je Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbežna, politički potrebna.

Penzionisani general Ante Gotovina, koji je bio optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine, rekao je da je hrvatska vojska podignuta pod teškim okolnostima, ali da je bila spremna odbraniti svoju zemlju, okončati nametnuti rat i stvoriti pretpostavke za trajni mir.

Kazao je da je Hrvatska, kroz naučene lekcije postala snažnija, bolja, i spremna s optimizmom raditi za bolje sutra u novom poglavlju.

“Hrvatska se razvija i gradi u modernu evropsku demokratiju, socijalnu pravednu državu, koja brine o svima. Državu u kojoj svi nevini ljudi, bez obzira na različitosti, uživaju sigurnost i slobodu, jednaka prava i obaveze…Znaćemo da odgovorimo zajedništvom na sve izazove vremena pred nama”, rekao je on.

Milošević: Čuo sam poruke pomirenja, moj dolazak zalog za budućnost

Boris Miloševic, SDSS-ov potpredsednik hrvatske vlade, rekao je posle proslave operacije Oluja u Kninu da je u obraćanjima hrvatskih zvaničnika čuo poruke pomirenja i da je njegov dolazak u Knin zalog za budućnost.

“Poštujemo sve žrtve, bez obzira na nacionalnost. Sećanja na žrtve trebamo poštovati. Emocije su još sveže. Čuo sam poruke pomirenja, mira i budućnosti, i tako smatram i svoj dolazak, kao zalog za budućnost”, rekao je Milošević novinarima u Kninu po završetku manifestacije.

Milošević je dodao da je hrvatsko društvo sazrelo da mogu da se čuju i međusobno poštuju svi, bez obzira na nacionalnost.

“Važno je da društvo prihvati da su Srbi u Hrvatskoj imali svoje žrtve i svoja stradanja i da sećanja na te žrtve moramo poštovati. I smatram da je ovo samo prvi korak”, rekao je Milošević.

Napade zbog odluke da prisustvuje kao Srbin proslavi Oluje vidi kao očekivane:

“Razumem to prvenstveno kao govor ljudi koji su pretrpeli bol i osetili nepravdu”, rekao je Milošević.

Njegovo prisustvo proslavi u Kninu naišlo je na niz negativnih reagovanja.

Milošević je donedavni predsednik Srpskog narodnog veća (SNV), prema čijim podacima je tokom ove završne akcije etničkog čišćenja iz Hrvatske proterano 200. 000 Srba, a ubijeno gotovo 2. 000.

Izvor Tanjug

Comments