• Početna>
  • Vesti>

Fila: Kosovska skupština može da izglasa zakon koji hoće, pitanje je da li će biti primenjiv u praksi

Beogradski advokat Toma Fila u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da je Nacrt zakona o vrednostima OVK, koji će u petak razmatrati poslanici kosovske skupštine, zapravo zamisao pojedinaca da se OVK ne može kritikovati, čime se onemogućava osnovno ljudsko pravo na slobodu govora.

Fila napominje i da “ako zakon prođe skupštinsku proceduru, on neće biti primenjiv”.

“Kosovska skupština može da izglasa šta hoće, svaki zakon može da prođe, ali teško da će ovaj zakon biti sproveden i u praksi, to je suština”, napominje Fila.

Dodaje i da je siguran da Srbi sa Kosova neće poštovati tu odluku.

“Tu niko neće moći ništa da uradi. Već smo imali slične primere u istoriji, kao što je to bio slučaj u komunizmu i sa četnicima. Niko ne može da zabrani da čovek ima pravo na svoje mišljnje o nekoj stvari”, ističe Fila.

Kako kaže, Zakon o vrednostima OVK takođe neće biti sfera intersovanja ni Specijalnog suda u Hagu.

“Ta odluka nema veza sa Specijalnim sudom. Hag se sigurno neće baviti nekakvim internim zakonima, niti će se baviti da li je OVK bila isprvana ili ne. Ono što će zanimati Specijalni sud jesu zločini pojedinaca i njihove optužnice. To je zvanični stav suda u Hagu”, kaže Fila.

On dodaje da je potpuno razumljivo što i američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet smatra da je predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK.

“Iako je Kosovo američko čedo, ne čudi me stav Kosneta. Da je imao drugačije mišljenje, onda bi se postavilo pitanje a zašto se sloboda govora ne zabrani i u Sjedinjenim Državama. Ne mogu se negirati neka osnovna ljudska prava”, zaključio je Fila.

Inače, poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše OVK, uprkos ocenama stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.

Nacrt zakona predložila je Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine, a iako je nedavno protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija objavljena optužnica u Specijalnog tužilaštva, sredinom prošlog meseca kosovska vlada je podržala predlog zakona i uputila ga Skupštini.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još