• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Situacija na KiM se smiruje, ali i dalje nestabilna

Epidemiološka situacija na Kosovu i Metohiji se postepeno smiruje, manje je obolelih, ali je i dalje jako nestabilna, slično kao i na teritoriji centralne Srbije, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

“Nastavićemo da pratimo situaciju i tamo će morati sve mere još neko vreme da se poštuju, bez naglog popuštanja”, rekla je Brnabić.

Dodala je da na Kosmetu ima sve potrebne opreme, kao da su i lekari iz centralne Srbije na raspolaganju da odu na KiM, ukoliko bude potrebe, kao što je bio slučaj u prvom talasu, za čime, dodaje, sada nema potrebe.

Brnabić je istakla da je prioritet otvaranje laboratorije u Kosovskoj Mitrovici, u želji da se ubrza testiranje i da na jesen testiranje bude masovnije.

Kako je rekla, kadar sa KiM dolazi u Beograd, na obuku u laboratoriji u Batajnici, koja kreće danas ili sutra.

“Tražimo objekat da bude dijagnostička laboratorija za kovid, platićemo potrebne dodatne radove, nabaviti opremu preko RFZO. Situacija je malo mirnija, ali ne možemo da budemo bezbedni”, rekla je Brnabić.

Kada je reč o situaciji u Preševu i Bujanovcu, za koju je epidemiolog Brnaislav Tiodorović rekao da je van kontrole, Brnabić je apelovala na građane tog dela zemlje da dolaze u kovid ambulante u tim gradovima, kako bi se što pre testirali i kako bi, u slučaju da imaju simptome, lečenje počeli što pre.

“Tamo je teže u smislu dijagnostike, jer ljudi ne dolaze na testiranje ili se deo njih testira i lečni na KiM, pa imamo problem da se sa KiM vraćaju sa težom kliničkom slikom, pa i lečenje duže traje”, rekla je Brnabić.

Epidemiolog Tiodorović je ranije danas rekao da u Bujanovcu i Preševu nema potpunog uvida o obolelim i zaraženim među stanovništvom jer se oni često leče u privatnim ambulantama i na KiM.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još