Srbija i RS u Rači obeležavaju stradanje Srba u Oluji

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja” obeležava se večeras u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanovic, srpskog clana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja.

Simbllično, Vučić i Brnabić sreli su se sa Dodikom i Cvijanović na pola mosta u Rači, gde patrijarh Irinej služi pomen nastradalim Srbima.

Nakon toga biće otkrivena spomen ploča, uz prigodan umetnički program, u znak sećanja na stradanje u “Oluji”, ove godine bez prisustva većeg broja ljudi, zbog epidemije korona virusa.

Obeležavanju u Rači, kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i cežnji za zavicajem, vratili i poceli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Medu njima je Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, koja je prošle nedelje održala emotivan govor i izgovorila recenicu: “Pred vama stoji devojcica iz kolone”, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu vecinu ili je u njima najveci broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

Srbija i Republika Srpska šestu godinu zaredom zajedno obeležavaju veliku srpsku tragediju, progon 250.000 Srba iz Hrvatske, ponovo na istom mestu kao i prvi put, na mostu preko kojeg je najveći broj izbeglica na traktorima prešao Savu i ušao u Srbiju.

Izvor: Tanjug

Comments