• Početna>
  • Vesti>

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih: Etnički progon Srba u akciji ”Oluja”, bio je državni projekat vlasti u Hrvatskoj

Povodom 25-e godišnjice napada hrvatske vojske na Republiku Srpsku Krajinu, područje pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija, u akciji etničkog progona, koju je Hrvatska nazvala ”Oluja”, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), izdaje:

Srpska koordinacija, u ime porodica ubijenih, poginulih, nestalih i prognanih lica, podseća da je u akciji etničkog čišćenja ”Oluja”, ubijeno 1.834 lica srpske nacionalnosti, od toga preko 1.200 srpskih civila od kojih je više od 60 % bilo starije od 60 godina, nestalo je preko 1800 lica, proterano je preko 250.000 Srba, zapaljeno preko 20.000 srpskih kuća i objekata, a preko 40.000 stanova u svojini Srba uzurpirano je i nikada nije vraćeno.
Nalog vrhovnika Hrvatske, Franje Tuđmana: ”Da se učine takvi udari da Srbi praktično nestanu”, što je de iure bila naredba da se sprovede genocid, pripadnici hrvatske vojske su brutalno i sistematski izvršili, ubijajući čak i starce i starice, koji nisu hteli da napuste svoja vekovna ognjišta, sistematski minirajući i uništavajući napuštene srpske kuće i infrastrukturu.
Narednih desetak godina, Republika Hrvatska je preduzimala sistematske mere kako bi onemogućila povratak Srba.
Za masovne ratne zločine počinjene u tzv. Oluji, u Hrvatskoj je pravosnažno danas osuđeno samo jedno lice. Pečat na patnje porodica žrtava i prognanih dao je i Haški sud za ratne zločine, koji je konačnom drugostepenom presudom oslobodio hrvatske generale za udruženi zločinački poduhvat u ”Oluji”, iako je prvostepenom presudom osudio Gotovinu na 24 godine zatvora, a Markača na 18. Na taj način, pravda za porodice žrtava nije zadovoljena, već brutalno ismejana.
Međunarodni sud pravde je u svojoj odluci od februara 2015. godine, utvrdio da su se tokom i nakon operacije ”Oluja”, dogodili zločini nad civilima, koji bi mogli biti dela izvršenja genocida, ”ali da nije dokazana specifična genocidna namera”.
Hrvatska svake godine, 5. avgusta u Kninu slavi nekakvu ”pobedu” u akciji etničkog progona ”Oluja”, proglasivši taj dan ”Danom pobjede i domovinske zahvalnosti”.
Ove godine najavljeno da će se toj ”proslavi” po prvi put pridružiti i izabrani predstavnik Srba u Hrvatskoj, potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević.
Srpska koordinacija smatra da je učešće predstavnika Srba u državnoj proslavi ”Oluje” – akciji masovnog etničkog progona Srba iz Krajine, neprihvatljivo i da bi bilo u funkciji ”smokvinog lista”, kojim bi se prekrila zločinačka strana ”Oluje”.
Učešće izabranog predstavnika Srba u Hrvatskoj u proslavi ”Oluje”, neće moći da izbriše činjenicu da je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao jasan cilj – sprovođenje ”konačnog rešenja” za Srbe, u vidu trajnog etničkog progona sa prostora tadašnje Krajine.
Masovan etnički progon Srba u akciji ”Oluja”, bio je državni projekat vlasti u Hrvatskoj, na čelu sa Tuđmanom, koji je sproveden na sistematski i brutalan način – javnim ubistvima civila, progonom, otimačinom, pljačkanjem, paljenjem i uništavanjem srpske imovine i javne infrstrukture, po sistemu ”spaljene zemlje”.
Danas u hrvatskom društvu preovladava neistina da su ”Srbi otišli jer nisu hteli da žive u Hrvatskoj”, a ne da su proterani. Sve relevantne hrvatske političke stranke vide samo tzv. ”osobodilačku” stranu ”Oluje” i ne pada im na pamet da postave pitanje njene zločinačke sadržine, koju čine planska i masovna ubistva i sistematski progon nesretnih ljudi sa njihovih vekovnih ognjišta. Sve to ukazuje da je Hrvatska daleko od suočavanja s prošlošću i iole objektivnog sagledavanja događaja iz bliže i dalje istorije.
Zbog svega navedenog, uz bolno sećanje na svoja stradanja i patnje doživljene tokom i nakon ”Oluje”, porodice žrtava, kao i prognani Srbi iz Hrvatske, izražavaju neslaganje sa namerom Borisa Miloševića da prisustvuje ovogodišnjoj proslavi „Oluje“ u Kninu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug, arhiva

Comments

Pročitaj još