• Početna>
  • Vesti>

KBC u Severnoj Mitrovici ima dovoljno kapaciteta da se uspešno nosi sa koronavirusom

Kliničko-bolnički centar u Severnoj Mitrovici raspolaže svim potrebnim lekovima, zaštitnim sredstvima, ali i kadrom koji je opremljen da se suoči sa pandemijom koronavirusa, rekao je za Kosovo Onlajn v.d direktora KBC dr Zlatan Elek.

On je posebno naglasio da je ova zdravstvena ustanova opremljena kako statičnim tako i respiratorima za transport.

“Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica nikada do sada nije imao više respiratora i respiratora za transport. Imamo i dovoljno zaštitne opreme, ali i sve potrebne lekove koji su neophodni i koji se daju po svim algoritmima u Srbiji, uključujući i one najskuplje ‘ahtemru’ koju i naši pacijenti ovde mogu da prime”, kaže Elek.

Prvi čovek ove zdravstvene ustanove ističe da se u KBC trenutno nalazi ukupno 88 pacijenata, od kojih je kod 71 kovid potvrđen.

“U respiratornom centru nalazi se četiri pacijenta, na Infektivnom odeljenju devet i na Internom odeljenju koje je pretvoreno u kovid bolnicu nalazi se 58 pacijenata. U trijažnom centru je trenutno smešteno 17 pacijenata, koji su danas testirani i rezultate njihovih uzoraka očekujemo u toku sutrašnjeg dana, s obzirom da sada analize radimo u laboratoriji ‘Vatreno oko’ u Nišu”, rekao je Elek.

Prema njegovom mišljenju, epidemiološka situacija u srpskim sredinama, pre svega ne severu Kosova, je poboljšana, jer su predložene mere od strane Kriznog štaba dale rezultate.

“Ono što nije dobro je to da nam sada dolazi više pacijenata sa centralnog Kosova i iz opštine Štrpce sa teškim kliničkim slikama, što govori da se nisu na vreme javljali lekarima. To su uglavnom pacijenti kod kojih su se razvile teške upale pluća i kojima ni stimulacija kiseonikom ne pomaže, pa je određeni broj završio na respiratorima, a neki su i preminuli”, kaže Elek.

Pandemija koronavirusa nije zaobišla ni zdravstvene radnike ove ustanove, pa je 50-ak radnika do sada obolelo od kovid-19, ali po rečima Eleka to nije veliki broj, imajući u vidu da u KBC radi nešto više od 1500 radnika.

“Imamo dovoljan broj radnika i kod nas, pored kovid bolnice u kojoj imamo 180 postelja, u punom kapacitetu zbrinjavamo i pacijente u zelenoj zoni što znači da normalno rade ginekologija, hirurgija, ortopedija, urologija, očno i ORL odeljenje, Interno odeljenje. Nema razloga za paniku, jer imamo svega dovoljno i verujemo da će se trend smanjenja nastaviti i da ćemo taj broj obolelih svesti na minimum”, zaključio je Elek.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još