Danas konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije posle parlamentarnih izbora 21. juna 2020. godine, biće održana danas, dan pre isteka roka za verifikaciju mandata.

Predsednica parlamenta Maja Gojković sazvala je prvu sednicu Narodne skupštine u 12. sazivu za 3. avgust, a rok za verifikaciju mandata je najviše 30 dana od proglašenja rezultata izbora.

Na dnevnom redu današnje sednice našlo se pet tačaka, i to potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara skupštine, kao i izbor članova parlamentarnih radnih tela.

Kada mandati poslanika budu potvrđeni, poslanici će položili zakletvu koja glasi:

“Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi”.

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše poslaničkih mesta 188 osvojila je lista “Aleksandar Vučić- Za našu decu”.

Socijalisti će imati 32 poslanika, a prvi put mandate je osvojio SPAS Aleksandra Šapića koji će imati 11 poslanika.

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke, pa će Savez vojvođanskih Mađara zastupati devet poslanika, Stranka pravde i pomirenja Moamera Zukorlića četiri, dok je po tri mandata osvojila SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina.

Predsednik pokreta Dosta je Bilo (DJB) Saša Radulović najavio je da će taj pokret, od 9.00 časova organizovati blokadu konstitutivne sednice Skupštine Srbije, zato što su, kako je rekao, “izbori falsifikovani”.

“Cilj nenasilne blokade je da svojim prisustvom blokiramo falsifikovane poslanike da konstituišu falsifikovanu skupštinu u domu Narodne skupštine”, naveli su iz DJB.

Oni su naveli i da je krajni rok da se konstituiše Skupština, utorak 4. avgust i da će ako se to spreči, “pasti vlast”.

Udružena opozicija Srbije upozorila je da od danas Srbija “i zvanično nema parlament” jer po njihovim navodima, 250 budućih poslanika “nije izabrano na legalnim izborima”.

Navodeći da legitimnost junskih parlamentarnih izbora u Srbiji “osporava i veći deo Evrope”, iz Udružene opozicije su naveli da “lažni izbori za rezultat imaju jedan od retkih jednostranačkih parlamenata u celom svetu”.

Opoziciji je navela da će “pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata lažnih izbora smatrati aktom rušenja ustavnog poretka”.

Izvor Beta

Comments

Pročitaj još