Vesli Klark: Optužnice ometaju napredak Kosova

Bivši vrhovni komandant oružanih snaga NATO-a general Vesli Klark izjavio je da nikada nisu prestali pokušaji postavljanja prepreka napretku Kosova, prenosi “Gazeta Ekspres”.

“Predlog optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, nastavak je aktivnosti na ometanju napretka Kosova,” ocenio je Klark za RTK.

Prema njegovim rečima, pritisci i pokušaji potcenjivanja Kosova, nikada nisu prestali.

Što se tiče optužnica Specijalnog suda, Klark je istakao da on nema pojma da li su tačne ili ne, međutim, da se vidi da je to nastavak aktivnosti koji je prilično vidljiv čak i 20 godina kasnije.

Klark, koji je vodio NATO operaciju u bombardovanju 1999. godine, a koji je tokom posete Kosovu nazvao Tačija herojem, prisetio se prvog sastanka sa bivšim vođom OVK.

“Tači je bio vođa OVK, koga sam prvi put upoznao u Rambujeu, u toku pregovora, u februaru 1999. godine. Tu sam se susreo i sa drugim liderima OVK”, naveo je Klark.

Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je 24. juna optužnicu, koja je sudu podneta dva meseca ranije, kojom se Tači, kao i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još