Ekspertski razgovori Beograda, Prištine i EU u Briselu; Đurić: Sa Srbijom se ne razgovara jezikom ucena

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas u Briselu da se sa Srbijom ne razgovara jezikom ucena i ultimatuma.

Đurić je, novinarima nakon današnje runde pregovora, preneo da je prištinska strana pokušala da uruči srpskoj delegaciji “neki papir” o navodnom kršenju CEFTA sporazuma.

“Nismo želeli da ga prihvatimo, jer smo došli da razgovaramo, a ne da se svađamo oko nečeg što je prošlost. Svakako bismo imali više materijala za štetu koja je napravljena”, kazao je on.

Iz EU je poručeno da je u pitanju “nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine kroz seriju sastanaka na ekspertskom nivou”, te da je zadatak eksperata da detaljno razmotre one pojedinačne teme koje su pokrenute na sastancima na viskom političkom nivou.

“Za nas je važniji kvalitet nego brzina. Fokusirani smo na postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma, ali to znači i da će on biti potpisan kada se sva otvorena pitanja dogovore izmešu Beograda i Prištine”, izjavio je portparol EU Peter Stano za Tanjug.

Nakon što su tokom prvog fizičkog sastanka 16. jula u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti razgovarali o nestalim, raseljenim razgovori su prošle nedelje nastavljeni na ekspertskom nivou između delegacija predvođenih od strane direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, odnosno prištinskog koordinatora za dijalog, Skendera Hisenija.

U dvodnevnim razgovorima, delegacije je trebalo da nastave razgovore o već započetim temama, međutim delegacija Prištine je dan kasnije odbila da nastavi razgovore o ekonomskim odnosima.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je tada najavio da će se eksperti ubrzo ponovo okupiti i razgovarati o ekonomskim odnosima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom razgovora sa premijerom Avdulahom Hotijem naglasio da su ekonomski odnosi i sporazumi u interesu obe starne, ali da oni ne podrazumevaju niti ratnu odštetu niti bilo kakvo posredno priznanje nezavisne države na području KiM.

Pre dva dana Večernje novosti su objavile navodna saznanja da će Marku Đuriću na današnjem sastanku biti uručen tekst konačnog sporazuma o KiM, što je iz EU demantovano.

Nova rudna razgovora na viskom političkom nivou između Beogrda i Prištine najavljena je za početak septembra.

Izvor RTV ,Tanjug

foto: Kosovo Online

Comments