Srbija i dalje van liste zemalja čiji građani mogu da putuju u EU

Ambasadori zemalja članica Evropske unije (EU) odlučili su da ne vrate Srbiju na listu zemalja čijim građanima je na osnovu „bolje ili slične epidemiološke situacije“ omogućeno putovanje u EU, saznaje se danas diplomatskim izvorima u Briselu.

Na listi epidemiološki bezbednih zemalja nema zemalja Zapadnog Balkana, a jedina promena u odnosu na period od pre dve nedelje je uklanjanje Alžira sa liste, zbog pogoršane situacije u toj zemlji, navodi RTS.

Pitanje vraćanja Srbije i drugih balkanskih zemalja na listu se nije ni postavljalo tokom debate između zemalja članica jer je stopa infekcija u ovim zemljama trenutno značajno iznad evropskog proseka, navode izvori u Savetu EU.

Tokom avgusta nisu predviđena nova zasedanja ambasadora EU na ovu temu, a lista bi mogla da bude izmenjena samo u slučaju drastične promene epidmiološke situacije u nekoj od zemalja.

Odluka ambasadora o listi zemalja za koje nema ograničenja putovanja je preporuka koja treba da stupi od snagu od 1. avgusta, ali konačnu odluku o primeni preporuke donosi svaka zemlja pojedinačno, prenosi RTS.

Izvor: Danas

Comments