• Početna>
  • Vesti>

Rajić: Nije mudro Srbima isporučivati ultimatum, to ne vodi istorijskom pomirenju Srba i Albanaca

Ukoliko je tačna informacija da EU sutra u Briselu sprema ultimatum za Beograd, to je potpuno pogrešan potez, koji ne vodi istorijskom pomirenju Srba i Albanaca, rekao je za Kosovo Onlajn politički analitičar Predrag Rajić.

“Sa suverenom državom Srbijom, koja vodi svoju politiku, koja je poslednjih godina uspela da izgradi kredibilitet u međunarodnim odnosima i pojača svoj uticaj i geopolitički položaj, nije moguće razgovarati na takav način. Sa Srbijom, a i sa Srbima generalno, nikada ne treba razgovarati sa pozicije ultimatuma. Ko god zna našu istoriju, i istoriju Balkana uopšte, trebalo bi toga da bude svestan”, kaže Rajić.

Smatra da bi, zato bilo neprijatno iznenađenje ukoliko bi predstavnik EU Miroslav Lajčak zaista tako nešto pripremao, budući da je on živeo na ovim prostorima, govori naš jezik, dobro poznaje i Srbe i situaciju na Balkanu.

Rajić kaže, da “isporučivati Srbima takvu vrstu ultimatuma nije baš mudro i ne može nikako dovesti do onoga što je valjda svima cilj, a to je istorijsko pomirenje Srba i Albanaca”.

“Sačekaćemo još nekoliko dana pa ćemo videti da li je to zaista realno ili ne, ali moguće je da s jedne strane postoji i želja da se posrednišvo EU na takav način minira od strane onih koji puštaju te vesti. Međutim, moguće je i to da se neko od birokrata u Briselu zaleteo, pogrešno procenio stanje stvari i da pokušava da isporuči nekakav rezultat brzo, trudeći se da porazi posrednišvo Vašingtona. Vidimo da poslednjih meseci postoji ozbiljan rivalitet na liniji Brisel – Vašington u smislu ko će posredovati u dijalogu i ko će isposlovati nekakav dogovor”, kaže Rajić.

Veruje da je i jedno i drugo pogrešno, jer ne ne može da dovede do prihvatljivog rešenja.

“Nova administaracija u Briselu pokušava da bude značajan geopolitički faktor, ali mislim da se pokazalo više puta, a pokazaće se i ponovo, da EU ne može da privoli Albance na bilo kakvu vrstu činjenja bez konsultacije i bez pristanka Vašingtona. Albanci ništa neće ispuniti, ni na terenu realizovati, bez pritiska Vašingtona. To ne važi samo za Albance na Kosovu, već i za sve balkanske države. I u Grčkoj, i u Severnoj Makedoniji, i u Crnoj Gori, i u Srbiji će uvek, pre nego što nešto realizuju, konsultovati Vašington ili ukoliko nešto odbiju moraće da budu primorani ili privoljeni od strane Vašingtona. Mislim da se to pokazalo i kada je reč o taksama, i kada je reč o formiranju vlade u Skoplju, i kada je reč o unutrašnjoj političkoj situaciji u Crnoj Gori. Svaki put kada je bilo neophodno da Albanci pristanu na neku vrstu kompromisa oni su to činili isključivo uz saglasnost Vašingtona”, navodi Rajić.

Kada je u pitanju Kosovo, on veruje, da se po tom pitanju i dalje sve odigrava u trouglu Srbi – Amerikanci – Albanci.

“Mislim su Amerikanci, koji su i dalje jedina super sila, odlučili da sada puste EU da nešto napravi, iz prostog razloga što se u SAD bliže predsednički izbori i što nije ralno da će se iko više ozbiljnije u Vašingtonu baviti temom KiM. Sa druge strane i delu establišmenta koji je naklonjen demokratama, odgovara da se prolongira malo sa tim rešenjem, jer očekuju Bajdenov dolazak u Belu kuću, pa da se onda, na nekim novim osnovama uspostave pregovori”, kaže Rajić.

Prema njegovom mišljenju, očigledno je da će se sve manje u Vašingtonu razmišljati o Kosovu, kako se približava dan predsedničkih izbora.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još