• Početna>
  • Vesti>

Hoti: Region Zapadnog Balkana podeljen, postoji volja lidera da to promene

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti izjavio je danas je region Zapadnog Balkana podeljen i nedovoljno ekonomski integrisan, ali, tvrdi Hoti, postoji volja među liderima da se infrastrukturne i birokratske barijere otklone, kako bi ekonomije sarađivale.

Hoti je na video samitu koji oranizuje vašingtonski Atlantski savet, na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da se mnogo radilo na integraciji regiona, ali da se mora priznati da je Zapadni Balkan u velikoj meri podeljen, kad je reč o ekonomskoj integraciji.

I dalje postoje birokratske barijere i veliki broj pitanja koje treba rešiti, posebno kad je reč o zakonodavstvu, ali i infrastrukturi i drugim tehničkim barijerama, kaže on.

“Nemamo infrastrukturne veze među našim glavnim gradovima i zemljama, region je podeljen. Ali mogu da kažem da postoji volja među liderima u regionu da rade zajedno se barijere uklone odmah i da se angažuju na velikim projektima koji će povezati naše glavne gradove i zemlje”, rekao je Hoti.

On kaže da bi isti uslovi koji postoje između dve zemlje koje imaju bilateralni sporazum trebalo da budu mogući i za sve druge i da bi to pomoglo da se uklone birokratske barijere.

“Mislim da je ovo jedini način za nas da dopunjavamo jedni druge, jer su naše ekonomije individualno male kad je reč o tržištima. Ako bismo radili zajedno, možemo da dopunimo jedni druge”, kazao je Hoti.

Hoti nije pomenuo inicijativu “mali Šengen”, te nespremnost Prištine da se priključi toj inicijativi, koju je podržala Albanija i Makedonija.

Na samitu učestvuju i predsednik Severne Makedonije Stevo Penderovski, albanski premijer Edi Rama, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još