Daglas Mekgregor menja Grenela u Berlinu

Vojni penzioner Daglas Mekgregor, koji će naslediti Ričarda Grenela na mestu ambasadora SAD u Berlinu, dobitnik je Medalje za Kosovo, prenosi Tanjug.

Najvažniji podatak iz biografije oficira, a sada diplomate, je to da mu kao jedan od najvažnijih stepenika u karijeri slovi učešće u NATO agresiji na Srbiju 1999.godine, ukazuju frankfurtske “Vesti”.

List navodi da je za svoje zasluge u ovoj “kampanji” 2000. godine odlikovan Medaljom za Kosovo, koju je ustanovio tadašnji predsednik SAD Bil Klinton.

Mekgregor se i pre Kosova bavio Balkanom, pošto je bio u timu specijalnog opunomoćenika SAD za Balkan Ričarda Holbruka, kao stručnjak za vojna pitanja i time se bavio zaključno sa mirovnim pregovorima za BiH koji su vođeni u Dejtonu, navode „Vesti“.

Mekgregor je često dobijao odlikovanja, a među uspehe mu se pripisuju reforme američke vojske, zapadne vojne alijanse i izraelske armije.

Ambasadorsku fotelju, kako spekulišu mediji, dobio je na osnovu rada kao vojni komentator na televizijskoj stanici “Foks njuz” i na osnovu podržavanja Donalda Trampa.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još