• Početna>
  • Vesti>

Krasnići: Situacija je ozbiljna, građani ne poštuju propisane mere

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničko-bolničkog centra Kosova Valjbon Krasnići kaže da je trenutna situacija jako zabrinjavajuća i da odgovornost snose i građani koji, kako je rekao, još uvek u potpunosti ne poštuju preventivne mere za suzbijanje pandemije koronavirusa, prenosi RTK.

Krasnići je apelovao na stanovnike Kosova da shvate ozbiljnost situacije i da bez izuzetaka, poštuju sve propisane mere.

“Po svemu sudeći preporuke koje zdravstveni radnici daju već pet ili šest meseci u vezi sa preventivnim merama, još uvek se ne poštuju u potpunosti. Moramo da budemo vrlo transparentni i iskreni prema svima. Ova situacija je izuzetno ozbiljna”, rekao je Krasnići za Indeks onlajn.

Kako kaže, zdravstveni sistem je preopterećen zbog velikog broja hospitalizovanih pacijenata.

“Rekli smo da smo trenutno stavili na raspolaganje oko 700 do 750 kreveta, ali ako su kapaciteti prepunjeni, moramo osloboditi i druge krevete, ali ne zaboravimo da nisu svi pacijenti kovid-19 pozitivni. Potrebno je da budemo na raspolaganju  i pacijentima koji boluju i od drugih bolesti”, naglasio je Krasnići.

Podseća da, nažalost, ne postoji efikasan lek ili vakcina za kovid-19.

“Jedini način zaštite od virusa koji je na Kosovu odneo život 185 ljudi jeste da svi poštujemo preventivne mere”, ističe Krasnići.

Izvor: Kosovo online / RTK

Comments

Pročitaj još