• Početna>
  • Vesti>

Laboratorija “Vatreno oko 2” u Nišu važna i za Kosovo

U Nišu će sredinom sedmice početi da radi laboratorija “Vatreno oko 2”, a reč je o jednoj od dve moderne ustanove koju je Srbiji poklonila NR Kina, piše Politika.

“Vatreno oko 1” u Beogradu je već uveliko u funkciji, a laboratorija Niš biće značajna ne samo za zdravstvene ustanove u ovom gradu već i za jug i jugoistok Srbije na kojem živi preko 2,5 miliona stanovnika kao i za srpsko stanovništvo na severu Kosova.

Laboratorija u Nišu je površine 750 kvadratnih metara, privodi se kraju opremanje ustanove, a paralelno traje i obuka kadrova koji će raditi u “Vatrenom oku 2”.

Na početku, u novoj laboratoriji moći će da se obradi i do 1.000 uzoraka dnevno u dva velika sektora, virusološkom i serološkom, odnosno sektoru za identifikaciju virusa najmodernijim metodama i sektoru za utvrđivanje prisustva na nivou antitela.

Opremu za niško “Vatreno oko 2” skoro u potpunosti, rečeno nam je u Gradskom štab za vanredne situacije u Nišu, poklonila je Vlada Kine, a izgradnju su, uz dogovor sa Ministarstvom zdravlja Srbije, realizovali domaći izvođači.

U modernom prostoru predviđena je automatizacija rada vrhunske laboratorije i rad u posebnim klimatskim uslovima, i maksimalna bezbednost s obzirom na to da je neophodna puna zaštita celokupne unutrašnjosti i svih prostorija nove ustanove od spoljašnjih uticaja.

Izvor: Kosovo online / Politika

Comments

Pročitaj još