• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Beograd nastavlja akcije ako izostane reakcija međunarodne zajednice na najave Prištine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija biti “uzdržana”, ali da će nastaviti svoje akcije ako izostane reakcija međunarodne zajednice na najave Prištine o nastavku lobiranja i ukoliko se vidi da se Prišina prijavljuje za članstvo u međunarodnim organizacijama.

“Zanimljiva je eksplozija ili velika galama nemuštih reakcija međunarodne zajednice”, rekao je Dačić za TV Prva, povodom najave prištinskog premijera Avdulaha Hotija da će Priština nastaviti da lobira.

“I dalje cemo biti uzdržani, odnosno čekaćemo reakciju međunarodne zajednice, i ukoliko te reakcije nema i ukoliko se vidi da se Priština prijavljuje u međunarodne organizacije, nastavićemo sa našim akcijama”, rekao je Dačić, navodeći da nije čuo da je bilo ko osudio izjavu Hotija.

Ministar je podvukao i da je dijalog rešenje.

“Moramo da nastavimo dijalog, ali se taj dijalog zasniva na velikoj dozi nepoverenja”, rekao je Dačić, uz ocenu i da se politika Prištine zasniva na lažima.

Dačić je izrazio bojazan da će institucije evropske unije biti objektivne kada je reč o ovom pitanju.

“Dok reaguju kao neki duhovnici i sveštenici sa Tibeta koji govore o svetskom miru … i dok su gluvonemi na ovakav stav Prištine, kako da imam poverenje u njih”, rekao je.

Kako je naveo, Beograd je “spreman” da nastavi svoje akcije ako se “Priština ponaša na ovakav način”.

“Ako predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) smatra da treba da nastvimo dalje, mi smo spremni”, rekao je šef srpske diplomatije, dodajući da “jedva čeka”.

Na pitanje da li će ostati na funkciji ministra spoljnih poslova, rekao je da nije pričao o tome sa Vučićem i da ne zna.

Izvor: Beta

Comments

Pročitaj još