• Početna>
  • Vesti>

Iguman Sava Janjić: Potrebna dugoročna zaštita Visokih Dečana

Arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, kaže da je potrebno obezbediti dugoročnu zaštitu tog manastira uz posebne međunarodne mehanizme i garancije bez obzira na status Kosova i političke dogovore.

Da li ste sigurniji zbog toga što je manastir na Uneskovoj listi?

S jedne strane, činjenica da je manastir na listi svetske kulturne baštine Uneska obavezuje sve na veće poštovanje Visokih Dečana kao izuzetno važnog spomenika kulture i doprinosi boljoj promociji naše baštine u svetu. S druge strane, Unesko nije u finansijskoj situaciji da više pomogne u nekim projektima i ne može konkretnije da politički utiče na rešavanja naših problema sa lokalnim kosovskim institucijama.

Kako se to oseća u vašem životu?

Vidimo pojačanju osetljivost i razumevanje u međunarodnim krugovima, a pretpostavljam i malo više opreza u kosovskim institucijama u odnosu prema manastiru. U konkretnim problemima, (upis naše zemlje, gradnja puta kroz zaštićenu zonu koja je i Uneskova bafer zona) to baš i ne vidimo.

Šta očekujete u budućnosti u pogledu zaštite i vidljivosti?

Naše svetinje imaju više niovoa važnosti. S jedne strane, duhovno i kulturno predstavljaju temelj srpske pravoslavne tradicije, važni su kao objekti kulture za sve na Kosovu i Metohiji i želimo da ih svi tako doživljavaju, a za Evropu i svet predstavljaju bisere srednjovekovne umetnosti  koji su čudesno dobro sačuvani i svedoče o bogatoj kulturi nšeg kontinenta tog vremena. Potrebno je da im se obezbedi dugoročna zaštita uz posebne međunarodne mehanizme i garancije bez obzira na status KiM i političke dogovore. Primer manipulacije baštinom u Turskoj najbolji je pokazatelj šta može da se desi u situaciji kada ta pitanja nisu jasno definisana i rešena. Vidimo da su i Unesko i međunarodna zajednica nemoćni pred suludim potezima Erdogana, koji raspiruje tničku i versku mržnju i suštinski degradira ugled Turske.

Izvor: Politika

Foto: Youtube, prtSc

Comments

Pročitaj još