Tači i Hoti o dijalogu i pandemiji

Kosovski predsednik Hasim Tači se danas po drugi put sastao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u poslednjih nekoliko dana.

Na ovom sastanku, centralna tema bila je teška situacija kao rezultat pandemije, a nije poznato da li su rukovodioci institucija razgovarali i o proglašenju vanrednog stanja.

Međutim, Hoti je na konferenciji najavio da će se za dva dana proceniti situacija i najavio nove mere.

U saopštenju kancelarije predsednika navodi se da se razgovaralo o međuinstitucionalnoj koordinaciji u borbi protiv pandemije, procesu dijaloga između Kosova i Srbije, kao i drugih pitanja vezanih za ekonomski razvoj, reforme i ekonomski paket.

Tači je rekao da je izuzetno važno da međuresorna saradnja bude efikasna.

“Razgovarali smo o tome kako bolje, lakše i brže da prevaziđemo pandemiju, uz poštovanje svih preporuka stručnjaka i Nacionalnog instituta za zdravlje. I u tom pravcu, svi treba da radimo zajedno, ali da pre svega poštujemo, bez izuzetka, mere koje preporučuje Institut”, rekao je predsednik Tači.

Tači je ponovio da pozdravlja Imenovanje Skendera Hisenija za koordinatora dijaloga, istovremeno naglašavajući da dijalog nikada ne bi trebalo da se spusti na tehnički nivo.

“Moramo razjasniti odnos između Kosova i Srbije, odnosno uzajamnog priznanja, a ni pod kojim okolnostima ne dozvolimo da se ovaj proces spusti na tehnički nivo, jer je odnos Kosova i Srbije politički, a ne tehnički. Na tehničkom nivou to znači status kvo i poštovanje agende Srbije”, rekao je Tači.

Izvor: RTK2

Comments

Pročitaj još