Šalja: Dijalog je uslov, a ne izvorna želja Kosova

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Kujtim Šalja izjavio je da je proces dijaloga sa Srbijom uslov, a ne izvorna želja Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

Šalja je istakao da takav dijalog kao uslov, treba oprezno iskoristiti da se pretvori u priliku za Kosovo.

“Dijalog je uslov za Kosovo, nije izvorna želja. Dijalog može biti kao princip. Kosovo mora ovaj uslov mudro da pretvori u priliku. Verujem da krećemo u tom pravcu sa velikim poteškoćama i sporo. Više kao rezultat naših unutrašnjih neslaganja”, rekao je poslanik DSK.

Što se tiče straha od tehničkog dijaloga sa Srbijom, Šalja je naglasio da ne zna zašto postoje takva strahovanja, jer se, kako je naveo, sporazumi ne mogu sprovesti dok ne postoji konačno političko rešenje.

“Neke kolege su pokrenule pitanje tehničkog dijaloga. Ne znam čega se plašite. Nikada nismo imali tehnički dijalog sa Srbijom. Zašto se sporazumi ne sprovode, jer nema političkog sporazuma. Možda postoje tehnička pitanja, ali motivacija je politička. Pokušajte da razumete”, dodao je Šalja.

Takođe, kritikovao je kolege poslanike koji su bili kritični prema kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju, poručivši da oni imaju problema da shvate kada ljudi govore istinu.

Poslanik DSK je odgovorio Pokretu Samoopredeljenje, nakon što su poslanici ove stranke kritikovali Hotija za platformu i rekli da će, ukoliko ima Ustav Kosova kao platformu, da li to ispada da Hoti u Briselu pregovara o Ustavu.

Ocenio je da je veoma važno što se govori o Ustavu u Skupštini, jer postoje “političke grupe koje su prekasno počele da čitaju Ustav Kosova i prekasno počele da uče da priznaju Kosovo”.

“Predavanja o Ustavu u Skupštini Kosova paradoksalno su uvek važna. Kako bismo razumeli osnovnu stvar, a to je da živimo u parlamentarnoj republici, u kojoj ne može biti vlade bez većine. Da li ovaj proces pripada samo većini?Da li je potrebno možda da se dogovorimo? Ako mislimo drugačije, možemo i da se ne složimo”, ukazao je Šalja.

Izvor: Kosovo online / Gazeta Ekspres

Comments

Pročitaj još