Dačić: Srbija će imati odgovor na Hotijevu najavu nastavka lobiranja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da će Srbija, u dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, imati odgovor na najavu Prištine da će nastaviti da lobira za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Ivica Dačić je, povodom izjave kosovskog premijera Avdulaha Hotija da lobiranje nije suspendovano, rekao da ga to ne iznenađuje i podsetio da je Beograd, odmah posle objave specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, izrazio sumnju da će se Priština pridržavati dogovora da odustane od lobiranja.

“Oni lažu sve vreme dijaloga, laž je osnova njihovog postojanja. Oni ne žele nikakav dogovor ni kompromis, oni samo žele da Srbija prizna Kosovo”, konstatovao je Dačić za Sputnjik.

Istakao je da je za Srbiju takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo i da će odgovor imati u dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ričard Grenel, specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, polovinom juna objavio je na Tviteru da je dobio uveravanja od Prištine da će privremeno zaustaviti kampanju priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sve strane sastale u Beloj kući.

Taj sastanak, međutim, nije održan pošto je Hoti obavestio Grenela da ne dolazi u Vašington zbog “novonastale situacije u Prištini”, nakon objavljivanja predloga optužnice Specijalnog tužilaštva protiv Hašima Tačija.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments