Riker sa Lajčakom o Kosovu i Metohiji u Briselu

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker sastaće se u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Riker je kazao da je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i dalje važan prioritet za SAD.

“Drago mi je što se dijalog vratio i mi ćemo to podržati”, poručio je Riker i ocenio da Lajčak ima odličan pristup.

“On je moj dobar prijatelj i kolega koji izuzetno poznaje region i tamošnju problematiku. Imaću priliku da se sa njim sastanem ovde u Briselu. Radujem se tome”, rekao je Riker.

Američki zvaničnik i dobar poznavalac Balkana istakao je i da će SAD nastaviti da budu angažovane i da pružaju podršku procesu u cilju napretka uz posredovanje EU.

“Obe zemlje mogu napraviti velike iskorake. Naše ambasade, kako u Beogradu, tako i u Prištini, ostaju aktivne i u bliskom kontaktu sa tamošnjim vladama kako bi ih ohrabrile da pronadu načine za napredovanje. I nastavićemo da razgovaramo sa EU i drugim zainteresovanim stranama u procesu. Drago nam je što je dijalog obnovljen i nastavićemo da ga podržavamo”, rekao je Riker, preneo je Glas Amerike.

On je ukazao da EU sprovodi vrlo značajne aktivnosti u dijalogu čija je svrha, kako je ocenio, normalizacija odnosa izmedu Beograda i Prištine.

“To i za nas ostaje prioritet. Potrebno je da se radi na pronalaženju rešenja i mi pozdravljamo ovu novu priliku za to. Kao što znate Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije, bio je angažovan na pronalaženju rešenja kako bi dve zemlje poboljšale svoje ekonomske odnose, odnosno život građana koji na Kosovu žive kao komšije”, podsetio je Riker.

Američki diplomata ukazao je i da je neizbežno, ali i važno, pomoći Beogradu i Prištini da pronađu “dobar pravac ka normalizaciji”.

“I da napreduju u ostvarivanju svojih dugoročnih ciljeva i prioriteta, ali i da podstiču stabilnost i bezbednost u regionu. Bilo je značajnih koraka u pogledu postizanja sporazuma o uspostavljanju avio i železničkog saobraćaja i mi ohrabrujemo da se i dalje radi na tome”, naglasio je Riker.

Izvor RTV

Comments