UNDP predao preko 40.000 testova za koronavirus

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu, zajedno sa vladom Luksemburga i Austrije, poslao je danas pošiljku zdravstvenog materijala koja se sastoji od 41.000 testova za ispitivanje virusa Kovid-19 Nacionalnom institutu za javno zdravlje i Ministarstvu Zdravlja.

Ministar zdravlja Armend Zemaj, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra na Kosovu, Naser Ramadani, zamenik stalnog predstavnik UNDP, austrijski ambasador na Kosovu, Gunther Zimer prisustvovali su primopredaji materijala u Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Ministar zdravlja Armend Zemaj naglasio je važnost partnerstva i međunarodne pomoći tokom ovih teških vremena. 

„Radimo non-stop da smanjimo i sprečimo dalje širenje pandemije i polako, ali sigurno, imamo prve rezultate. Ogroman broj testova koje danas dobijamo značiće mnogo za zaštitu javnog zdravlja. Želim da se zahvalim vladama Luksemburga i Austrije na finansiranju i UNDP-u za nabavku ovog kontingenta kompleta za testiranje”, rekao je Zemaj.

„Veliko vojvodstvo Luksemburga još jednom je dokazalo da stoji zajedno sa narodom Kosova. Učinili smo sve da pomognemo institucijama da se izbore sa pandemijom. Naša donacija je pomogla u nabavci mobilnih respiratora i kompleta za testiranje u dva prethodna navrata. U ovom slučaju drago mi je što dajem ove testove, zajedno sa našim partnerom Austrijom a u duhu #TeamEurope. Vlada Luksemburga takođe pruža humanitarnu podršku za 2000 porodica kojima je najpotrebnija, kao deo trenutnog partnerstva sa UNDP-om. Nadamo se da ćemo uskoro prevazići ovu krizu i okrenuti se izgradnji održivih rešenja za Kosovo. Kako bismo to uspeli moramo svi da sarađujemo kako bismo pandemiju stavili pod kontrolom, uz puno poštovanje propisanih mera”, rekla je Nataša Gomes, otpravnica poslova u Ambasadi Velikog vojvodstva Luksemburg u Prištini.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još