• Početna>
  • Vesti>

U srpskim sredinama na KiM 21 novozaraženi, dva izlečenja;VIK nastavlja da analizira uzorke sa KiM; Kisić – Tepavčević: Ide na bolje, oprez neophodan

Prema poslednjim podacima, od 60  poslatih uzoraka, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, pozitivno je još 21 lice, pa je sada ukupan broj aktivnih slučajeva 483. Danas su zabeležena i dva ozdravljenja. Od početka pandemije, 12. marta, od 3061 testiranog, 680 osoba su bile pozitivne na koronavirus. Od tog broja, čak 561 slučaj zaraze, registrovan je u drugom piku, od 18. juna do danas. Trenutno, 366 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji.

Prema rečima epidemiologa Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Aleksandra Antonijevića, od tog broja, 11 pacijenata je sa severa Kosova, desetoro ih se iz opština južno od Ibra.

Od ukupno 21 novozaraženog, tri pacijanta su iz Kosovske Mitrovice, tri iz Zvečana, četvoro ih je iz Leposavića, dok je u opštini Zubin Potok registrovano jedno pozitivno lice. U Gračanici, prema poslednjim informacijama, u Gračanici i Štrpcu potvrđena su po tri nova slučaja zaraze, dok su u Gnjilanu i Prilužju, potvrđena još po dva slučaja.

U ovom momentu, na bolničkom lečenju se nalazi 115 pacijenata i to: 104 u KBC Kosovska Mitrovica, pet pacijenata se leči u KC Niš, tri u KC Kragujevac, dvoje ih je u KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu a jedna pacijent se nalazi u KC Srbije.

Veterinarski institu u Kraljevu nastaviće da analizira uzorke sa KiM

Epidemiolog Antonijević navodi da će Veterinarski specijalistički institut u Kraljevu, i pored minimalnih problema, nastaviti da vrši analizu testova.

“Bilo je najave da je VSI u Kraljevu ostao na malom broju podloga, ali to se rešilo. 60 testova dnevno je sasvim dovoljan broj za našu teritoriju. Možda smo malo bili u škripcu ali smo sve to premostili i sve osobe koje su zahtevale testiranje smo obuhvatili. Postoje minimalni problemi ali će se to rešiti u toku dana i nastavićemo dalje da testiranjem” rekao je Antonijević.

Antonijević je još jednom apelovao na građane da nose zaštitnu opremu i maske, drže fizičku distancu i redovno održavaju higijenu.

Kisić – Tepavčević: Od početka ste u sigurnim rukama, podaci optimistični

Današnjoj konfereniciji za medije u Kosovskoj Mitrovici prisustvovala je i zamenica direktora Instituta “Batut” i član Republičkog kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević koja je pohvalila zdravstvene radnike na Kosovu i Metohiji jer su odgovorno i ozbiljno pristupili pružanju zdravtsvene nege i zaštite narodu na ovom području.

Ona je podvukla da uprkos tome što podaci o broju novozaraženih su ohrabrujući, oprez i briga su i dalje veoma važni.

“Čak i kada vidimo optimistične znake i kada vidimo da dolazi do poboljšanja, nema opuštanja. Vi ste od samog početka u sigurnim rukama, vođeni stručnim preporukama, što se na kraju odražava na kompletan broj obolelih, a mogućnosti koje su ovde bile, bile su podložne raznim izazovima kada je u pitanju suzbijanje infekcije ali vidimo da ste svi zajedno odradili svoj posao. Kao što znate, epidemiološka situacija u celoj zemlji je i dalje nestabilna i nalazimo se u zoni crvene transmisije virusa, međutim na ovom području naše zemlje nije bilo značajnijih problema, bilo je mnogo izazova i zajedničkog rada kolega u celom sistemu, ali čak i na samom vrhuncu je sve bilo stabilno. To pokazuje da su se kolege trudile da održe takav status i da je to rezultat svih vas, i preventivnih mera, koje su se sprovodile onako kako treba” rekla je Kisić Tepavčević.

“Imamo vrlo optimistične podatke tako da se nadamo da ćemo svi zajedno, ovakvim aktivnostima i ponašanjem, da se nađemo kao kompletni pobednici protiv ovog virusa” dodaje Kisić Tepavčević.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, Kisić Tepavčević navodi da nije bilo nikakvih značajnih problema, kada je u pitanju kapacitet smeštaja, dostupnost terapije i broj testova. Ona dodaje da se distribucija testova raspoređuje u odnosu na određene potrebe.

“Brojevi obolelih sa Kosova i Metohije ulaze u ukupan presek novoobolelih, a uslovi lečenja su takvi da zadovoljavaju sve standarde lečenja pacijenata i terapija je dostupna kao u svim delovima naše zemlje, kao i svuda u svetu. Protokoli su se do sada menjali osam puta i svaki pacijent kod kojeg je potvrđena infekcija kovida 19, ima dostupnu terapiju koja je najsavremenija i najoptimalnija u tom momentu” ističe Kisić Tepavčević.

Spirić: Situacija u gradu stabilna, građani da nastave da poštuju mere

Vršilac dužnosti gradonačelnika Aleksandar Spirić  rekao je odgovarajući na pitanja novinara da mere ograničenog kretanja u periodu od 21 do 5h ostaju na snazi, iako je odluka kosovske vlade o ovoj meri istekla. Odluka se odnosila na period od 14 dana, počev od 8. jula.

“Situacija u našem gradu je stabilna i optimistična ali nije za opuštanje, i moramo da shvatimo ozbiljnost da nas ovaj nevidljivi neprijatelj može naterati da se opustimo i napravimo grešku. Želim da ukažem zahvalnost građanima Kosovske Mitrovice, koji su dali maksimalan doprinos, poslušali su struku koja je merodavna, koju mi slušamo i kako ćemo se ophoditi u narednom periodu. Preporučene mere će biti nastavljene do daljnjeg. Građane pozivamo na maksimalno poštovanje mera, poštovanje fizičke distance i nošenje zaštitne opreme. Postojeće mere se nastavljaju do daljnjeg jer su pokazale da su veoma efektivne i ispravne, smanjen je broj zaraženih, što je pokazatelj da u ovoj borbi moramo nastaviti kao tim, kako bi zaštitili svakog pojedinca” rekao je Spirić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još