• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Period kada je žetva u jeku, nama Srbima budi gorka sećanja koja nas vraćaju u dane kada smo doživeli masakr; Bez iskrenog suočavanja sa zločinima nema istinskog pomirenja

Danas srpski narod, ali i svaki pravedan čovek sa tugom se seća strašnog zločina koji je počinjen nad Srbima u ataru sela Staro Gracko. Polako ulazimo u treću deceniju čekajući da pravda presudi zločincima koji su ugasili živote nevinih i golorukih Srba koji su toga dana radili na svojim imanjima, navodi se u saopštenju predsednika Srpske liste Gorana Rakića.

Danas želim da podsetimo da je nad našim sunarodnicima počinjen zverski i kukavički zločin, koji nažalost nije jedini, već je samo jedan u nizu zločina nad srpskim i nealbanskim življem koji je ostao da čuva svoju dedovinu, da se bori za opstanak i gradi budućnost za sebe i svoja buduća pokoljenja, kaže Rakić.

“I pored neizmerne hrabrosti da se ostane na svome i želje porodica nastradalih da se ne zaboravljajući prošlost, gleda u budućnost, postavlja se logično pitanje na koje nažalost nema odgovora, sa kim i pored koga graditi budućnost!? Jel sa onima koji i dalje pale i pljačkaju srpsku imovinu, onima koji pokušavaju da na sve moguće načine otuđe i prisvoje ono što je oduvek pripadalo Srpskoj pravoslavnoj crkvi, onima koji biju, prete i zastrašuju povratnike…. tako se ne gradi zajednička budućnost i međusobno poverenje, dragi prijatelji, drage naše komšije. Sa takvima mira nemaju Srbi, ali nema je ni bilo ko drugi bez obzira na nacionalnost, veru i jezik” ističe se u saopštenju.

I pored loših iskustava sa međunarodnim sudovima mi iskreno verujemo da će sud biti pravedan i osuditi ono sto je ostalo nekažnjeno, a ostalo je mnogo! Ostala su deca ubijena na reci, 14 žetelaca, ostali su spaljeni manastiri i crkve i još mnogo nezavršenih priča o zločinima i neosuđenim počiniocima. Period kada je žetva u jeku, nama Srbima budi gorka sećanja koja nas vraćaju u dane kada smo doživeli masakr, stradanje i veliku nepravdu, dodaje Rakić.

Zato koristim priliku da i sa ovog mesta apelujem, u ime celog srpskog naroda, u ime porodica stradalnika, na sve one kojima su puna usta priče o vladavini prava i demokratiji na ovim prostorima, da privedu one koji su sistematski i organizovano počinili zločine nad srpskim narodom, izvedu ih pred lice pravde i osude. Zločinci imaju ime i prezime, i svi odgovorni za zločine bez obzira na njihovu nacionalnost, kao i nacionalnost žrtve moraju biti kažnjeni.

Jer bez iskrenog suočavanja sa zločinima nema istinskog pomirenja, ne možemo da idemo napred i gradimo sigurnu budućnost za naše buduće generacije, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: arhiva 2018

Comments

Pročitaj još