• Početna>
  • Vesti>

Vulin: Nemačka krši međunarodno pravo isporukom oružja Kosovu

“Naoružati vojsku koja po Rezoluciji 1244 ne sme da postoji je kršenje međunarodnog prava, gaženje zakona Nemačke, ali i poruka Srbiji”, rekao je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin reagujući na medijske napise da je kancelarka Angela Merkel dala zeleno svetlo da Nemci naoružavaju tzv. vojsku Kosova.

On je naglasio da „dati oružje šiptarskim teroristima čije vođe imaju haške optužnice za ratne zločine, a nadati se miru i stabilnosti regiona je ili licemerje ili ludilo.

Kada Nemačka pokazuje vojnu silu ceo svet treba da se zabrine za svoju budućnost. Istorija se ponavlja, poručio je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema navodima Sputnjika, vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pešadijsko naoružanje čiji dobar deo Kosovo već poseduje.

Kako tvrdi Sputnjik, kosovski Albanci su do sada isplatili Nemačkoj oko 170 miliona evra za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika KBS -a, a pregovaraju o nabavci nove ture nemačkih automatskih pušaka G-36 (Hekler i Koh) i tenkovima Leopard 2.

Sputnjik ukazuje da Nemačka time što naoružava Kosovo, krši sopstvena pravila i zakone, jer odredbom iz 1971. postoji načelna zabrana da se oružje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO.

Kako bi opravdala status četvrtog najvećeg izvoznika oružja na svetu sa 5,8 odsto udela u tržištu oružja, ova odredba je zamenjena komplikovanim procesom, pa tako u spornim prodajama oružja poslednju reč ima Savezni savet za bezbednost, koji predvodi kancelarka Angela Merkel i još nekoliko resornih ministra nemačke vlade, navodi se na sajtu.

Kako dodaje Sputnjik, ovaj Savet odobri oko 60 odsto zahteva proizvođača oružja za izvoz u zemlje koje nisu članice EU ili NATO, pokazala je studija Hesenske fondacije za istraživanje mira i konflikata (HSFK), urađena po nalogu nevladine organizacije Grinpis.

Izvor RTV

Comments

Pročitaj još